РЕШЕНИЕ №54

В ИМЕТО НА НАРОДА

 Гр.Разград, 16.01.2019г.

       РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и шести ноември две хиляди и осемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

       ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА Д.

                       ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

При секретаря М. Н. и прокурора ИВА РА.А, като разгледа докладваното от съдия В.Д. ВАНД № 342/2018г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на глава XXI  НПК.

С решение № 63 от 26.09.2018г., постановено по АНД № 199/2017г.,           Районен съд  Кубрат  е признал обвиняемия М.И.П.,  ЕГН **********, за виновен в това, че на 04.03.2018 г. в гр. Кубрат, обл. Разград, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - в заведение „Л.“, произвел  изстрели с газ сигнално оръжие „ЕКОL", кал.9 мм. -престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК.

   На основание  чл. 78а, ал. 1 от НК го освободил  от наказателна отговорност и му наложил административно наказание „глоба” в размер на 1200.00  лева.

 Против посоченото решение на  Районен съд – Разград е постъпила  въззивна жалба, подадена от адвокат  И.Д. от АК-Плевен,  защитник на обвиняемия М. П..В жалбата се сочат доводи за  незаконосъобразност, неправилност и необоснованост на атакуваното решение.Прави се искане за отмяна на решението и оправдаването на Й., поради това, че обвинението  срещу него за извършено престъпление по чл.325,ал.1 от НК не е доказано по несъмнен начин с всичките му признаци, а извършеното от П. деяние се явява съставомерно евентуално по УБДХ.Сочат се процесуални нарушения, като проведено съдебно заседание без звукозапис и вписване в протокола от проведено съдебно заседание на думи, които свидетелите не употребяват.

С жалбата не са направени и доказателствени искания.

Писмени възражения срещу подадената жалба не са постъпвали.

В съдебно заседание  жалбоподателят, лично и чрез защитника си адв.Д. поддържат подадената жалба, с искане за отмяна на решението на РС-Кубрат и оправдаването му от настоящата инстанция и квалифициране на деянието като такова по УБДХ.

В последната  дума обвиняемият  М.П. заявява, че съжалява за създадената ситуация, като сочи, че оръжието е играчка.

Прокурорът счита жалбата за неоснователна , а атакуваното решение за правилно законосъобразно и обосновано, като  не се налага неговата отмяна или изменяване.

Жалбата е редовна, подадена е от страна в процеса, в срока по чл.319, ал.1 НПК и отговаря на изискванията по чл.320, ал.1 и ал.2 НПК.

Производството пред първата инстанция е проведено по реда на чл.375 и сл. от НПК, глава двадесет и осма „ Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание”.

 Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните и след като извърши цялостна служебна проверка на присъдата съобразно изискванията на чл. 314 от НПК, намира за установено следното:

 Фактическата обстановка по делото е обстойно и прецизно изяснена от районния съд.Установени са по безспорен начин всички обстоятелства, релевантни за правилното му решаване и визирани в чл. 102, т.1-3 от НПК - фактът на извършване на престъплението, авторството на обвиняемия в него, субективната страна на престъплението, личността на  обвиняемия и конкретните обстоятелства, при които е извършено престъплението.

Обв. М.И.П.  е на 43 години, български гражданин,  с постоянно местоживеене ***,  разведен, неосъждан,  със средно образование, не работи по трудов договор, упражнява частна търговска дейност - доставки на хляб.

Той притежавал газ сигнален пистолет EKOL VIPER-25, кал. 9мм., за регистриране на който  подал Заявление с вх,№290000-192/12.01.2016г. до Началника на РУ на МВР-Кубрат.

На 03.03.2018г. срещу 04.03.2018г. обв.П., заедно с компания, посетил питейно заведение „Л.", находящо се в гр.Кубрат, на ***. В заведението имало много хора, празнуващи националния празник Ден на освобождението на България от османско иго, поради което за музикално оформление били използвани патриотични песни. Посетителите се забавлявали, танцували, заедно с тях на дансинга, в приповдигнато добро, еуфорично -  настроение  танцувал и обв.П.. Около 03:00 часа на 04.03.2018г., обв.М.П. излязъл от заведението,  върнал се отново след  около пет минути и застанал до дансинга.След което , според обясненията самия обвиняем П., завладян от високо патриотични чувства - щастие и гордост от акта на освобождението на България от османско иго, насочил притежаваният от него газ сигнален пистолет EKOL VIPER-25, кал.9мм. към тавана на заведението и възпроизвел няколко изстрела. Въпреки силната музика, изстрелите са били възприети от посетителите на заведението.Хората в заведението се изплашили, някои от тях даже залегнали на земята, с поред показанията на свидетелите А. и И., били в заведението като охранители.Възпроизвеждането на изстрелите от страна на подс. М.П. било възприето и от собственика на заведението св.Б.Ш., както и уплахата от същите у посетителите. Св. А., в качеството си на охранител, отишъл при подс.П., хванал го за ръката, държаща оръжието, за да му попречи да продължи да стреля. М. П. му обяснил, че оръжието „не е опасно*'. Независимо от това, заедно свидетелите А. и  И., го извели от заведението, а св. Б. Ш. подал сигнал за извършената стрелба в собствения му търговски обект на тел. 112. На отправения сигнал за стрелба в заведението се  отзовал дежурен полицейски екип, част от който  бил и св. Н. Н. С..Според показанията му, от извършената на място проверка и разговори с посетители на заведението,  се установило, че изстрели с оръжие е възпроизвел именно подс. М.П., който след извеждането му от охранителите е напуснал района.

От показанията на разпитаните в хода на ДП посетители на заведението С. Д., И.  И.  се установява, че те също  са възприели активното поведение на нарушителя - на дансинга на заведението, докато св. Н. Т. развявала български флаг, М.П., с оръжие в ръка, стрелял във въздуха, нагоре към тавана; веднага след изстрелите  собственика на заведението и охранителите извели П. навън.Същите са заявили възмущението си от неговото държане и конкретно от това,че на обществено място си е позволил  да извади оръжие  и да произведе няколко изстрела. Имало е клиенти, които след случилото се са напуснали заведението и повече не са се върнали.

От видеотехническата експертиза, назначена в хода на досъдебното производство  и приложеният по делото като веществено доказателство диск CD-R Verbatim, предаден с протокол за доброволно предаване от св.Б. Ш. - собственик на бар „Л." и видеозаписите, обект на същата се установяват действията на П. от излизането му от заведението, до завръщането му в него и произвеждането на изстрелите.

Изложената фактическа обстановка се подкрепя от събраните по делото доказателства- обясненията на подсъдимия/частично/ , на показанията на свидетелите  Ш.,А., И. , И. , Д..

След пълна и точна преценка на данните от всички доказателствени средства, относими към главния факт от предмета на доказване в процеса, законосъобразно е било прието, че може да се направи еднозначен и категоричен извод по отношение извършване на инкриминираното в обвинението деяние, т.е да се приеме за безспорно установено,че то е доказано по несъмнен начин.В тази насока първоинстанционният съд и след анализ на данните от доказателствата по делото е мотивирал обоснован извод, защо отхвърля като неоснователна позицията на защитата и на подсъдимия като необоснована, нелогична и не съответстваща на събрания по делото доказателствен материал.Изложил е също така убедителни съображения на кои доказателства дава вяра и на кои точно гради извода си за виновност на обв.П..*** фактически положения, направените изводи,че побв.М.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на посоченото престъпление е законосъобразен.

Този състав на РОС  също счита, че с извършените от П. непристойни действия, изразяващи се във възпроизвеждане на изстрели с газ  сигнално оръжие в питейно заведение, предизвикали уплаха , възмущение  представляват неприлични и непристойни действия, покриващи именно нормата на чл.325,ал.1 от НК и представляват демонстративно незачитане на обществения ред,  още повече,че на същия е добре известно,че той няма право да произвежда изстрели с това оръжие при тези условия, а само при предвидените такива в ЗОБВВПИ. Със своите действия обвиняемият демонстрира,че той не е обвързан от приетите правила и закони в обществото, което е проява на пълно неуважение към него.

За разлика от първостепенния съд, РОС намира, по отношение на субективната страна на деянието, че обв.П. е действал  при форма на вината евентуален умисъл, съобразявайки мотивите от които е бил воден същия.

         Районния  с 

 

 

 

ъд е обсъдил всички възражения на защитата и изложил доводи защо ги приема или отхвърля.Обсъдил е подробно и констатираните противоречия при някои от свидетелските показания, като е посочил подробно кои кредитира и кои не, като е изложил подробни доводи в тази насока.В този смисъл РОС счита,че първоинстанционният акт е напълно обоснован и правилен.Безспорно по делото е установено авторството на подсъдимия в извършеното престъпление.Налице са безспорни доказателства,установяващи по безспорен начин, че именно обв.П. е произвел изстрелите в заведението „Л.“ в гр.Кубрат на 04.03.2018 г. с газ сигнално оръжие „EKOL", кал.9 мм, като е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.325,ал.1 от НК.

       На тези възражения отговор следва да даде и настоящата инстанция.

РОС намира  възраженията за несъставомерност на деянието по чл.325 ,ал.1 от НК за неоснователни, възприемайки напълно съображенията на първостепения съд, изложени в тази насока. 

 

 

 

И този  съд счита, че несъмнено непристойно и грубо нарушаващо обществения ред и изразяващо явно неуважение към обществото е да извадиш и ползваш оръжие в закрито обществено място , за да възпроизведеш изстрели. Осъществяването на тези действия е довело до смут и създаване на тревожна обстановка за всички останали посетители в заведението, тъй като оръжието винаги се възприема като заплаха и реална опасност за причиняване на вреди.На следващо място, както е посочил и РС безспорно на обв.П. е добре известно, че той няма право да произвежда изстрели  с това оръжие при тези условия, а само при предвидените такива в ЗОБВВПИ. Със своите действия подсъдимият демонстрира,че той не е обвързан от приетите правила и закони в нашето общество,която е проява на пълно неуважение към него.

 От субективна страна обв.П. е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е и е целял настъпването на общественоопасните му последици. Извършеното представлява демострация от негова страна, че не се счита обвързан  със спазването на общоприетите норми за поведение в обществото и се отнася към тях с явно пренебрежение.

 За неоснователни РОС намира и възраженията на защитата за допуснати процесуални нарушения от страна на районния съд при разглеждане на делото, изразяващи се в липсата на звукозапис на съдебно заседание и отбелязването в същия на думи, които свидетелите не са употребили.

 В този смисъл следва да се отбележи , че съгласно разпоредбата  чл.311, ал.3 от НПК  изготвянето на звукозапис или видеозапис от заседанието става по преценка на съда, а не е задължително  за него.На следващо място страната не е поискала поправка на изготвения за заседанието протокол по предвидения в НПК ред,  не е проведено съответното производство във връзка с такова искане, за да може въззивната инстанция да вземе отношение по наведените в тази насока твърдения.

  Правилно първоинстанционният съд е приел, че в конкретния случай са налице предпоставките по чл. 78а НК, като е признал обвиняемия за виновен по повдигнатото му обвинение, но го е освободил от наказателна отговорност. Деецът е бил пълнолетен към момента на извършване на деянието и към момента на постановяване на решението, престъплението по чл. 325, ал. 1 НК е умишлено такова, като за същото се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или с пробация, както и обществено порицание, обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел IV, Гл. VIII от Общата част на НК, а от престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

 

 

 

При индивидуализацията на наложеното наказание глоба правилно първата инстанция е взела предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства чистото съдебно минало на обвиняемия,семейното и материалното му положение и липсата на  отегчаващи такива, като е определил наложеното му наказание „глоба“ над минимума предвиден в закона , а именно в размер на 1 200 лв.

Въззивната инстанция намира, че към посочените по-горе смекчаващи обстоятелства следва да се посочи и това, че веднага след деянието и отправената му молба от собственика на заведението да напусне същото, обвиняемият П. го е сторил, поради което размера на наложената му глоба следва да бъде намален до предвидения в закона минимум от 1000 лева.  

     Водим от горното и на основание чл.337 от НПК, Разградският окръжен съд

     Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯВА  решение  №63 от 26.09.2018 г., постановено по АНД № 199/2018 г. по описа на Районен съд Кубрат, като намалява размера на наложената на обвиняемия М.И.П. "глоба" от 1 200 лв. на 1000 /хиляда/ лева.

ПОТВЪРЖДАВА  решението в останалата част.

Решението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

MH