Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер:    /10.01.19 г.

Година 2019

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на десети януари

2018 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Л. Мичев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Е. Стоев          

                                                               2. В. Димитрова

 

секретар Н. Реджебова, с участието на прокурора Ива Рангелова, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев дело №6 по описа за 2019 г.,

 

Р       Е       Ш     И :

 

Признава решение за налагане на финансова санкция № 4062 5422 1645 8022 от 05.06.2018 г., влязло в сила на 17.07.2018 г., постановено от несъдебен орган на Нидерландия против И.И.М., роден на *** ***, за сумата 230 евро, като санкцията е наложена за деяние, което нарушава разпоредбите за движение по пътищата, , извършено на 07.03.2018 г. – държане в ръка на мобилен телефон по време на шофиране, което е нарушение на Закон относно административната уредба при нарушаване на разпоредби на Кодекса за движение по пътищата, чл. 2.

Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице И.И.М..

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл. 38 да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                                   2.

 

 

 

 

 

 

 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции - по искане за признаване на решение за налагане на финансова санкция от 05.06.2018 г., влязло в сила на 17.07.2018 г., постановено от несъдебен орган на Нидерландия против И.И.М., роден на *** ***, с посочен адрес в гр. Разград.

 

М. не се явява в съдебно заседание и не е редовно призован за съдебно заседание. Същият няма друг известен адрес, освен посочения в удостоверението.  Тъй като И.М. не може да бъде намерен, за да бъде редовно призован, съдът е назначил защитник, на основание чл. 16, ал. 3 от закона.

Защитникът заявява, че са налице основанията на закона за признаване на решението.

Прокурорът счита, че са налице основания за постановяване на решение, с което се признае за изпълнение решението за налагане на финансова санкция.

 

Съдът се запозна с представените по делото доказателства и установи:

С решение № 4062 5422 1645 8022 от 05.06.2018 г., постановено от несъдебен орган на Нидерландия, влязло в сила на 17.07.2018 г., на М. е наложена санкция в размер на 230 евро за това, че като водач на превозно средство държал в ръка мобилен телефон по време на шофиране, което е нарушение на Закон относно административната уредба при нарушаване на разпоредби на Кодекса за движение по пътищата, чл. 2.

 

Равностойността на 230евро е 449.84 лева. 

 

Приложено е удостоверение по чл. 4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български. Представеното е решение.

  Установява се, че е наложена глоба за нарушение на правила за движение по пътищата.

  Няма твърдения и доказателства, че срещу наказаното лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата  е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции.

Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяния, които са извършени на територията на Нидерландия.

Съгласно чл. 30, ал. 2, т. 1 от закона не се изисква двойна наказуемост за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата.   Решението се отнася за деяние, което съставлява административно нарушение и според българското законодателство.

 

Решението е постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство, носи отговорност и подлежи на преследване за деянията, които обосновават решението.

Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.