П Р О Т О К О Л

 

гр. Разград, 23.04 2019 г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на двадесет  и трети април  2019 г. в следния състав:

 

Председател: ЛАЗАР МИЧЕВ

 

Членове:  ИРИНА ГАНЕВА

                 ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

 

Секретар: Н.Р.                                         

 

Прокурор:  

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия МИЧЕВ  ВАНV дело №158/2019 година

          На именното повикване в 15,00 часа се явиха:

 

 Жалбоподателят А.О.А.  се явява лично и с адвокат К. - служебен защитник.

За РОП не се явява представител.

Заседанието продължи след почивка в 15,12ч.

 

В дадената почивка съдебният секретар  извърши проверка относно уведомяването на прокуратурата, поради липса на доказателства за това по делото. След  това  съдебният секретар докладва, че прокуратурата е уведомена за днешното с.з., но не изпраща представител.

 АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намери, че не са налице процесуални пречки по хода на делото

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА постъпила въззивна жалба чрез служебен защитник адвокат К. срещу Решение от 22.04.2019г.по адм.дело №307/019г. по описа на РРС, с което съдът признал А.О.А. за виновен за това, че на 21.04.2019г. е извършил проява на дребно хулиганство по см. на чл.1, ал.1 УБДХ, поради  което на основание  чл.1, ал.1 УБДХ му налага наказание  задържане в структурно звено на МВР за срок от 15 денонощия. В жалбата  се изтъкват съображения за явна несправедливост на наложеното наказание, с молба  за отмяната му и в условия на алтернативност за по- леко по вид наказание глоба в размер до минималния. Също  в условията на алтернативност се иска намаляване  на наказанието задържане в структурното звено в размер 3 денонощия. Излага се   изразено  съжаление за случилото се. Също е положението  за причината   за това, че е бил в пияно състояние и не се си спомня.

АДВ. К.: Поддържаме жалбата. Нямам доказателствени искания.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

АДВ. К.: Моля да отмените наказанието и  да го замените  с глоба или да намалите наказанието  до 4 денонощия. Съдът е дал необоснован превес на отегчаващите вината обстоятелства, лошите му характеристични данни, но този превес е голям и не става ясно от мотивите на съда защо РРС приема, че е налице безкритично отношение. Искам да заявя, че нарушителят е очевидно такъв тип човек,  както си говори така си го казва. Може ми не е избрал подходящите думи пред РРС. Когато изрази съжаление пред РРС каза, че не си спомня дали е имало такова заиграване. Аз го казах и пред РРС дали действително заради пияното състояние той не си е спомнял, очевидно алкохолът му е бил много лош съветник. Той съжалява за извършеното, така че не съм съгласна, че той напълно безкритично се е отнасял към извършеното. Нарушителят няма  висока степен на образование и култура. Аз му обясних, че това е обществено място, абсурдно е да се качва на фонтан, нито пък е нормално да псува гражданите. Че е извършил нарушение извършил е, но наказанието е прекалено тежко. Не е доказано, че толкова хора  са минали и видели. Действително 2 души са подали сигнал, възможно е още 2 да са видели.   Това не е от значение дали са го видели 5 човека или 7, той действително съжалява за извършеното. Моля да му намалите наказанието.  Друг е въпроса на кои фонтани може да се влиза. Няма сложени табели. Имаше случаи в България където един човек  даже ток го беше хванал.  Моля да намалите наказание ако прецените, че   не следва да е глоба поне минимум  денонощия. .        

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Поддържам казаното от адвоката ми. Нямам  какво да кажа.

ПОСЛЕДНА ДУМА:Съжалявам.

 

СЪДЪТ се оттегли на тайно съвещание.

След тайно съвещание  в 15,30ч.  в присъствие на жалбоподателя  А.О.А. и адв. К. съдът се произнесе с определение.

 

Производството е образувано по жалба на А.О.А. чрез служебен защитник  адвокат. Й.К. срещу Решение от 22.04.2019г.  по административно наказателно дело №307/2019г., с което същият е признат за виновен  в това, че на 21.04.2019г. е извършил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и на основание чл.1, ал.1 от УБДХ му е наложено наказание “Задържане в структурно звено на МВР-Разград” за срок от 15 денонощия. В жалбата се изтъкват  съображения за явна несправедливост на наложеното наказание, с молба  за намаляване размера на наказанието  и при условията на алтернативност за определяне на друго  по- леко по вид наказание глоба в размер близък до минималния.  Изтъкват се съображения, че същият не е отрекъл вината си и е изразил съжаление за случилото се. 

Окръжна прокуратура, уведомена,  не изпраща представител.

Разградският окръжен съд намери за установеното следното: С ообжалваното Решение е наложено  административно наказание  “Задържане в структурно звено на МВР- Разград” за срок от 15 денонощия за  това, че на 21.04.2019г. около  19,20 часа в нетрезво състояние,  се е покачил хо скулптурата,  монтирана  във фонтана на площад “Независимост” в гр.Разград, до културния дом, представляваща  играещи се голи момчета,  псувал  преминаващите покрай фонтана граждани, част от които – свидетелите Симеон Николов и Искрен Борисов  на 17 години, като в същото време  хвърлял наоколо цветя, които  бил откъснал по- рано  и си играел с половите органи на скулптурите на момченцата, с което е нарушил обществения ред.

За да постанови този съдебен акт  Разградският районен съд правилно е установил посочената  в акта за констатиране  на проява на дребно хулиганство  фактическа обстановка. Съобразил е обясненията  на свидетелите Искрен Борисов и Симеон Николов, от които се установява, че жалбоподателят е извършил непристойна проява, за която е санкциониран.

При тази фактическа обстановка   правилно и законосъобразно е прието, че жалбоподателят е извършил проява на дребно хулиганство по смисъла  на чл.1, ал.2 от УБДХ.

По отношение на жалбата относно наказанието съдът намери същото за частично основателно. Съдът като съобрази тежестта на извършената от нарушителя проява, както и наличните данни за съдебното минало на същия, намери че наложеното на подсъдимия наказание в размер на 15 дни е несъразмерно тежко с извършеното от него, поради което прие, че  размерът на наложеното наказание следва да бъде намален от 15 на 5 денонощия “Задържане в структурно звено на МВР – Разград”.  В този смисъл съдът съобрази и изразеното от нарушителя съжаление, включително и пред настоящата  инстанция.

Съдът не намери основание за замяна на наказанието “Задържане в структурно поделение на МВР” с по- леко наказание глоба. В този смисъл съдът съобрази най- вече обремененото съдебно минало на   жалбоподателя, съобразно приложената  по делото справка.

Воден от горното на основание чл.7, ал.3 УБДХ

 

                             Р Е Ш И :

 

 

ИЗМЕНЯ Решение от 22.04.2019г. по анд №307/2019г.  по описа на Районен съд – Разград, в частта досежно наказанието, като НАМАЛЯВА  наложеното наказание  “Задържане в структурно звено на МВР – Разград”  от 15 дни на 5 дни.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          Членове: 1.

 

                                                                       

                                                                         2.

 

 

Заседанието продължи до 15,45ч.

 

 

         

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          СЕКРЕТАР:

         

НР