РЕШЕНИЕ №

                                         В ИМЕТО НА НАРОДА

                                      Град Разград, 09.05.2019г.  

                                                    

     Разградски окръжен съд на девети май две хиляди  и деветнадесета година в открито заседание в следния състав:

 

        Председател: ЛАЗАР МИЧЕВ

             Членове: ЕМИЛ СТОЕВ

                    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                      

       При секретар Светлана Лазарова и с  участието на прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ,  като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова ЧНД №169 по описа за 2019 г.,

 

Р       Е       Ш      И :

 

ПРИЗНАВА Решение №83 Cs 283 Js 78229/16 на  Районен съд Бремен , Германия  от 13.10.2017г., влязло в сила на 03.02.2018г., с което  българският гражданин  Н. Р.  И., роден на ***г***, ЕГН ********** с последен известен адрес ***   е осъден да заплати сума в размер на 1600  евро и  73.50 евро разноски, за  нарушение, което е кражба  и се санкционира по реда на членове 242, ал.1, 243, ал.1, изр.3 от НК на Германия, за това, че : В качеството си на служител на фирма DHL Център в гр.Бремен осъденото лице неколкократно е отваряло пакети, за да ги претърси  за годни за кражба предмети, които да си присвои.При това осъденият е извършвал деянието с намерение да  си устрои източник на доходи в определен обем и за известно време.   

Изпраща решението, ведно с препис от постановеното такова  от по настоящото дело на органите на НАП за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Н. Р. И..

 Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава.

   Копие от уведомлението, на основание чл. 38 от  ЗПИИРКОРНФС да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.

 

 

 

 

 

МОТИВИ КЪМ РЕШЕНИЕ ПО ЧНД №169/2019 Г. ПО ОПИСА НА ОС-РАЗГРАД 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване,  изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Образувано е по искане на Федерална служба “Правосъдие“ Германия за  признаване  и изпълнение на решение за налагане на финансова санкция на основание Рамково Решение 2005/214/ ПВР по отношение на българския гражданин  Н. Р. И., роден на ***г***,ЕГН **********, с последен известен адрес,***  за заплащане на сумата 1673.50 евро, от които 1600  евро, финансова санкция и 73.50 евро разноски в производството. 

В съдебно заседание, представителят на ОП-Разград, счита, че чуждото решението да бъде признато и да бъде допуснато неговото изпълнение.

  В съдебното заседание засегнатото лице Н. Р. И. се явява лично, редовно призовано и заявява становище, че знае за решението на изпращащата държава и е заплащал суми по сметка на ЧСИ Гюнеш Солаков, с район на действие ОС-Разград , като представя платежни документи по ИД от 2012 г. по описа на ЧСИ, неотносими към настоящото производство, които съдебният състав отказа да приеме като доказателства по делото.В последната си дума засегнатото лице  не заявява становище.

   Съдът, след като се запозна с представеното Решение за налагане на финансова санкция, визирано в Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимното признаване на финансови санкции, и приложените по делото доказателства намира за установено следното:

 С решение №83 Cs 283 Js 78229/16 на  Районен съд Бремен в Ф Р Германия от 13.10.2017г., влязло в сила на 03.02.2018г. българският гражданин Н. Р. И., роден на ***г*** ,ЕГН **********, с последен известен адрес ***   е осъден да заплати сума в размер на 1600  евро и  73.50 евро разноски, за  нарушение, което е кражба  и се санкционира по реда на членове 242, ал.1, 243, ал.1, изр.3 от НК на Германия, за това, че : В качеството си на служител на фирма DHL Център в гр.Бремен осъденото лице неколкократно е отваряло пакети, за да ги претърси  за годни за кражба предмети, които да си присвои.При това осъденият е извършвал деянието с намерение да си устрои източник на доходи в определен обем и за известно време.   

 Решението за налагане на финансова санкция е на държава - член на Европейския съюз - Република Германия и се отнася за деяние, което представлява престъпление против собствеността  в  изпращащата държава и се наказва  по реда на членове 242, ал.1, 243, ал.1, изр.3 от НК на Германия.

Съдът намира, че е налице хипотезата на чл. 30, ал.2, т.6 от ЗПИИРКОРНФС, тъй като решението, чието признаване се иска, е влязъл в сила в държава членка на Европейския съюз съдебен акт за налагане на финансова санкция и се отнася за престъпление кражба, за което не се изисква двойна наказуемост.

     Видно от справката по реда на Наредба № 14/18.11.2009 г.,  засегнатото лице Н. Р. И. с постоянно местоживеене *** Окръжен съд – Разград, който е компетентен да разгледа решението на изпращащата държава.

    Същото се отнася за деяние, което е извършено на територията на издаващата държава и не попада под юрисдикцията на българските съдилища. Представеното Удостоверение е пълно и визира конкретни нарушения и санкциониращото ги решение, което е влязло в сила на 03.02.2018г.

    По делото не са установени данни, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и решението не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

     Съдът констатира, че наложената финансова санкция не е по-малка от 70 евро или левовата равностойност на тази сума. В разглеждания казус наложената финансова санкция е в размер на 1 600 евро, както и 73.50 евро разноски.Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство поради възрастта си носи наказателна и административно наказателна отговорност и подлежи на преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, производството е било писмено, като засегнатото лице е било уведомено относно правото си да обжалва решението и за сроковете на обжалване.

     Съдът не констатира наличие на отрицателна предпоставка за отказ за признаване на чуждия акт, уредени в чл. 35 от ЗПИИРКОРНФС.

     Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение съобразно горните мотиви за оставащата незаплатена от засегнатото лице сума.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.