РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  26.06.2019 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на деветнадесети юни две хиляди и деветнадесета година в публично заседание в състав :

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                               ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                      ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

Секретар: Светлана Лазарова

Прокурор: Сезгин Османов                                                                                    

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

ч. н.дело № 211 по описа за 2019 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

       Производството е по реда на чл. 45 от ЗЕЕЗА.

       Образувано е по искане с вх. № 2509/17.06.2019 г. на прокурор при ОП-Разград, с което е внесено отправено в приложена Европейска заповед за арест искане за предаване на лице от компетентните власти на Кралство Белгия. Наред с това, в същото е направено искане за вземане на мярка за неотклонение спрямо исканото лице Г.А.Ш., с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН **********. В искането е посочено, че лицето е задържано от полицейски орган при ОД на МВР-Разград от 16:30 часа на 13.06.2019 г. за срок от 24 часа. С постановление на ОП-Разград от 14.06.2019 г., предявено на лицето е постановено задържането му за срок от 72 часа, на основание чл. 42, ал. 2 от ЗЕЕЗА, считано от 16:30 часа на 14.06.2019 г. Към искането е представено копие от Европейската заповед за арест и форма А на нидерландски език, постъпили по факс в ОП-Разград на 17.07.2019 г. в 10:45 часа.

С протоколно определение от 17.06.2019 г. постановено по чн дело 208/2019 г. по описа на ОС-Разград, с цел обезпечаване присъствието на лицето в производството по неговата екстрадиция въз основа на издадена Европейска заповед за арест, по отношение на Г.А.Ш. е взета мярка за неотклонение“задържане под стража“.

В съдебно заседание по разглеждане на искането за предаване на лицето, проведено на 19.06.2019 г. по ч.н. дело № 211/2019 г. по описа на ОС-Разград, в присъствие на служебният защитник адв. Д.П., исканото лице заяви своето изрично съгласие за доброволно предаване на белгийските съдебни власти, на основание чл. 45, ал. 1 от ЗЕЕЗА, като заяви, че дава съгласието си доброволно и разбира последиците от това. Съдът, след като се убеди, че съгласието е дадено доброволно разпореди вписването му в съдебния протокол и подписването му от исканото лице и защитника. Съдът разясни на исканото лице Г.А.Ш. възможността да оттегли съгласието в три дневен срок от даването му, както и че ако то не бъде оттеглено, в седмодневен срок съдът ще се произнесе с решение, което е окончателно. В дадения тридневен срок не са постъпили писмени молби, с които от страна на исканото лице или неговия защитник да се заявява оттегляне на даденото съгласие за доброволно предаване и отказа от принципа на особеността.

Участващият по делото прокурор от Разградска окръжна прокуратура при даване ход на съдебните прения изразява становище, че спрямо исканото лице има влязла в сила присъда, постановена от съдебен орган на Кралство Белгия, за престъпление, свързано с продажба на наркотици и кражба на ел.енергия. Прокурора счита, че постъпилата Европейска заповед за арест отговаря на законовите изисквания и следва да бъде уважено искането за предаване на лицето, още повече, че и самото лице изразява съгласие за предаване..

Разградският окръжен съд, след като обсъди доводите на страните и прецени събраните в производството по чл. 44 от ЗЕЕЗА писмени доказателства, за да се произнесе взе предвид следното:

За да бъде постановено решение за предаване на лице по искане от друга държава - членка на ЕС въз основа на издадена ЕЗА е необходимо да са налице положителните предпоставки по чл. 36 и чл. 41 от закона, както и да няма някоя от отрицателните предпоставки по чл. 39 или чл. 40 от ЗЕЕЗА, както и основание за отлагане или предаване с условия.

В конкретния случай са налице условията за уважаване на искането за предаване на лицето Г.А.Ш.,  на основание издадената ЕЗА. При обсъждане на въпросите по чл. 44, ал. 6 от ЗЕЕЗА съдът счита, че са налице предпоставките по чл. 36 и чл. 41 за предаване на лицето, а така също, че не са налице основания за отказ по чл. 39 и чл. 40 от закона, както и за отлагане или условно изпълнение на заповедта. Престъплението за които е осъден Г.А.Ш. представляват престъпления и по българския Наказателен кодекс. Същият не се е явил лично в съдебното заседание, довело до постановяване на задочна присъда, като е бил призован лично на 26.10.2018 г. и е уведомен за датата и мястото на провеждане на съдебното заседание, като е бил предупреден, че може да бъде издадена задочна присъда, когато не се яви на процеса. Бил е представляван от защитник по време на процеса.

От ЕЗА, придружена от превод на същата на български език, се установява, че тя е издадена от компетентен съдебен орган на издаващата държава и отговаря на изискванията на закона. Посочени са данни за самоличността и гражданството на исканото лице. Посочени са наименование, адрес, телефон, факс и електронен адрес на издаващия орган – Апелативен съд в гр. Антверпен, Кралство Белгия, с представител Херман Янсенс - Адвокат-генерал (прокурор в Апелативен съд). Посочен съдебният акт, на основание на който е издадена ЕЗА – Влязла в сила присъда, издадена от Апелативен съд в град Антверпен на 03.04.2019 г. от С.4 наказателна камара.  Посочени са фактическите обстоятелства и правната квалификация на престъпленията, за което е издадена заповедта:

На 31.03.2017 г. на адрес ул. Ван Хемелкрайклеи № 66 в Брасхат, по повод направено оплакване във връзка с кражба с взлом е открито случайно складово помещение, намиращо се зад блок с апартаменти. Това помещение  е оборудвано по професионален начин като плантация за отглеждане на канабис с 2552 вече отрязани растения.

Складовото помещение е било взето под наем на 07.05.2015 г. от ЕООД Европа Ексклузиве Трейд, с управител Т.Г., който също е обвиняем. Според обвиняемия целта на вземането под наем на помещението била монтаж на прозорци и врати.

В момент, в който служител от фирмата електроснабдител установявал, че от електромера е източвано електричество, на самото място пристигнал един микробус, взет под наем на името на А.Т., който също е обвиняем. При проверка в микробуса са заловени С.М.и Г.Ш. - също обвиняеми лица.

При контрол на инсталираните камери е установено, че този микробус от 07.03.2017 г. почти всеки ден е бил в Брасхат.

Малко след залавянето на микробуса на място в складовото помещение се появил и самия обвиняем Тевдорадзе.

От извършените следствени действия във връзка с престъплението / резултати от обиски, доклади от техническата лаборатория, резултати от основното разчитане на данните и разговорите в мобилните телефони/, става ясно, че Ш.Г. е бил активен участник при експлоатацията на по-горе споменатата плантация с канабис, нещо което самия обвиняем Г.Ш. не отрекъл.

С постановеното присъда, съдът отсъдил, че Г.Ш., който е участвал в експлоатацията на плантацията с канабис е съучастник и в кражбата на електричество.

В ЕЗА е посочено, че срокът на наложеното наказание лишаване от свобода е три години, с остатък за изтърпяване 1068 дни. Посочено е също така, че за престъплението, по което е издадена присъдата а въз основа на нея и ЕЗА е наказуемо с наказание лишаване от свобода , което може да достигне и до доживотен затвор. Същевременно е предвидено и правна възможност за преразглеждане на наложеното наказание по внесено искане или най-много след изтичането на 20 години-с цел изпълнение на такова наказание или за помилване, целящо неизпълнение на наказанието, чието прилагане лицето може да поиска при изпълнение на наказанието. максималната продължителност на присъдата или мярката за лишаване от свобода, която може да бъде произнесена във връзка с извършените престъпления е пет години.

По делото липсват данни, спрямо исканото лице  Г.А.Ш. в Република България да се води наказателно производство. Няма и данни да е налице влязла в сила присъда, наказанието по която да не е изтърпяно, което да дава основание за обсъждане предпоставките за отлагане на предаването, на основание чл. 52 от ЗЕЕЗА или предаването му под условие.

Предвид всичко изложено съдът намира, че са налице условията на чл. 36 и чл. 41 от ЗЕЕЗА за изпълнение на искането за предаване на лицето Г.А.Ш. на компетентните власти в Кралство Белгия, след като не са налице предпоставките за отказ по чл. 39 и чл. 40 от ЗЕЕЗА. Налице е надлежно издадена Европейска заповед за арест, в която са отразени необходимите обстоятелства, съгласно Рамково решение 2002/584/ПВР на Съвета от 13.06.2002 г. относно ЕЗА и процедурите за предаване между държавите членки. Представен е превод на ЕЗА, за което са налице основание да се счита, че представлява надлежно и пълно искане за предаване на лицето за провеждане на наказателното производство срещу него.

Предвид изложеното и на основание чл. 44, ал. 7, предл. 1 от ЗЕЕЗА следва да бъде уважено искането за предаването на лицето Г.А.Ш. на компетентните власти на Кралство Белгия.

С оглед на горното, на горепосоченото лице на основание чл. 44, ал. 7, изр. 2 от ЗЕЕЗА следва да бъде взета мярка за неотклонение "задържане под стража" до фактическото й предаване на френските компетентни власти.

Воден от горното Разградският окръжен съд

 

Р Е Ш И:

 

Допуска незабавно предаване на Г.А.Ш., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, на компетентните органи на Кралство Белгия във връзка с ЕЗА от 14.06.2019 г., издадена от Апелативен съд в гр. Антверпен, Кралство Белгия, с представител Херман Янсенс - Адвокат-генерал (прокурор в Апелативен съд) по досие с номер 337/19 г.. 

На основание чл. 44, ал. 7 от ЗЕЕЗА взема мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Г.А.Ш., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, до фактическото му предаване на компетентните органи на Кралство Белгия.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Заверен препис от решението да се изпрати на ВКП и МП на РБ.

Да се уведоми незабавно издаващата държава за взетото решение.

 

         Председател:                                  Членове: 1.                                     2.