РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  08.08.2019 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на осми август две хиляди и деветнадесета година в публично заседание в състав :

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                               ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                       ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА                                                             

 

Секретар: Н. Р.

Прокурор: Тихомир Тодоров                                              

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

чн дело № 268 по описа за 2019 г.

 

РЕШИ:

 

       На основание чл. 32, ал.1, вр. с чл. 16, ал. 1 вр. с ал. 7, т. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС), ПРИЗНАВА решение на несъдебен орган в Германия – (Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба “Глоби и парични санкции, Шпайер), с което на А.И.А., с последен известен адрес ***, роден на *** г., е наложена финансова санкция в размер на 80.00 евро за това, че като водач на лек автомобил с ремарке с регистрационен номер РР 9729 ВС, движейки се в землище Анвайлер по федерален път В10, в тунел “Щауфертунел  по посока гр. Ландау, е превишил на 23.07.2018 г. в 12:14 часа максимално допустима скорост извън населени места с 23 км/ч. При допустима скорост от 60 км/ч, е установена скорост на движение от 83 км/ч - административно нарушение, което се санкционира по чл. 41, ал. 1 вр. с Приложение 2, чл. 49 от Правилника за движение по пътищата, чл. 24 от Закона за движение по пътищата, 11.1.5 от Федерален каталог на финансови санкции, както и 28.50 евро разноски.

         Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

        Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на Република  България.

        Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:                           Членове: 1.                             2.

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение №   / 08.08.2019 г., постановено по чн дело268/2019 година по описа на ОС-Разград, съдия-докладчик Лазар Мичев

 

Производството е по чл. 32, ал.1 във връзка с чл. 16, ал.1 - 8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (наричан по-долу ЗПИИРКОРНФС) и е образувано за разглеждане въз основа на постъпило в Окръжен съд – Разград, Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение № 2005/214/ПВР на СЕ относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, издадено въз основа на акт на несъдебен орган – в Германия – (Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба “Глоби и парични санкции, Шпайер.

В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура Разград изразява становище за признаване на решението за налагане на финансова санкция.

Засегнатото лице А.И.А. изразява становище за признаване на решението и готовност за плащане.

Въз основа на данните по делото и закона, съобразявайки се с изразеното становища от прокурора, съдът прие за установено следното:

С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, е представено решение, издадено от  несъдебен орган в Германия – (Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба “Глоби и парични санкции, Шпайер), с което на А.И.А., с последен известен адрес ***, роден на *** г., е наложена финансова санкция в размер на 80.00 евро за това, че като водач на лек автомобил с ремарке с регистрационен номер РР 9729 ВС, движейки се в землище Анвайлер по федерален път В10, в тунел “Щауфертунел  по посока гр. Ландау, е превишил на 23.07.2018 г. в 12:14 часа максимално допустима скорост извън населени места с 23 км/ч. При допустима скорост от 60 км/ч, е установена скорост на движение от 83 км/ч - административно нарушение, което се санкционира по чл. 41, ал. 1 вр. с Приложение 2, чл. 49 от Правилника за движение по пътищата, чл. 24 от Закона за движение по пътищата, 11.1.5 от Федерален каталог на финансови санкции, както и 28.50 евро разноски

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция. В случая горното решение има статут на решение по смисъла на акта на СЕ. Изпратеното в Окръжен съд Разград Удостоверение по чл. 4 от Рамковото решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на принципа за взаимно признаване на финансови санкции/ по образец и в превод на български език/, съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения акт, чието признаване се иска. Касае се за решение на компетентен орган на решаващата държава за налагане на финансова санкция по смисъла на чл. 3, ал.1, т.1 от ЗПИИРКОРНФС.

        По делото не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице, за същото деяние, в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановено и приведено в изпълнение решението за налагане на финансовата санкция. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Федерална реплика Германия.

        Решението се отнася за нарушение на правилата за движение по пътищата, поради което и на основание чл. 30, ал. 2, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС не се изисква двойна наказуемост. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него.

        Съдът намери че решенето следва да бъде признато до посочения в удостоверението размер на финансовата санкция – 80.00 евро и 28.50 евро разноски.

        Представеното удостоверение е пълно и отговаря на решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

       С оглед на горното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

       Според фиксинга на БНБ 1 EUR = 1.95583 BGN. Левовата равностойност на дължимата сума е 212.21 лева.

       По изложените съображения Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

Председател:                            Членове: 1.                          2.