Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

                                               гр.Разград, 28.10.2019г.

 

 

                                         В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

            РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на  двадесет и осми октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                             ЧЛЕНОВЕ:          ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

                                               Мл.съдия          АНГЕЛ ТАШЕВ

 

                                                                         

с участието на секретар  Д. Г. и  прокурор  Емил Енчев, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева  ЧНД № 338/2019г., след преценка на доказателствата и на основание чл.32, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции,

 

Р  Е  Ш  И:

 

          ПРИЗНАВА  РЕШЕНИЕ  на Несъдебен орган на Република Австрия, с адрес – 4600  град ВЕЛС, ул. Herrengasse 8, Австрия /Bezirkshauptmannschaft  Wels - Land 4600 Wels , Herrengasse 8, Osterreich/ №  VerkR96-12208-2018 от 23.10.2018г., влязло в сила на 07.11.2018г., с което на  С.Н.М./ SALI  MUTISh/,  роден на ***г., с посочен в удостоверението по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции,  адрес  - град Цар Калоян, област Разград, ул. Средец  3,   7280, Република България, е наложена финансова санкция/глоба/в размер на 100 /сто/ евро и  допълнителна такса за просрочено плащане в размер на 5/пет/ евро, за това, че на 23.10.2018 г. в 23:30 часа в населено място - община Пихл, близо до град Велс/ Gemeinde Pichl bei Wels/, при движение по автомагистрала A8 на 20.750 km в посока на движение – Велс/A8 bei km 20.750 in Fahrtrichtung Wels/, управлявал моторно превозно средство/лек автомобил/ с рег.№ РР 0158 ЕА,  като е превишил максимално разрешената скорост от 80км/ч.  с 15 км/ч.,  с което е нарушил съответни правни разпоредби от Кодекса за движение по пътищата на изпращащата държава.

         ИЗПРАЩА решението на австрийския несъдебен орган, ведно с препис от настоящото решение на органите на  Национална агенция по приходите, за изпълнение.

          Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице С.Н.М..

          Да  се  уведоми  компетентният  орган  на издаващата държава.

          Копие  от уведомлението, на основание чл.38 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, да  се  изпрати  на  Министерство  на  правосъдието  на Република България.

          Решението може да се обжалва и протестира в 7 – дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

        

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.          

 

МОТИВИ към Решение № ….. от 28.10.2019г., постановено по ЧНД №  338/2019г.по описа на Окръжен съд – Разград.

 

Производството е по чл.32, в.в. с чл.16, ал.1-ал.8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Образувано е по искане за признаване и изпълнение на РЕШЕНИЕ на  Несъдебен орган на Република Австрия, с адрес – 4600  град ВЕЛС, ул. Herrengasse 8, Австрия /Bezirkshauptmannschaft  Wels - Land 4600 Wels , Herrengasse 8, Osterreich/ №  VerkR96-12208-2018 от 23.10.2018г., влязло в сила на 07.11.2018г., на основание  Рамково решение 2005/2014/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции.

Прокурорът предлага да бъде уважено искането на издаващата държава, като съдът признае решението на австрийския несъдебен орган, с което е наложена на засегнатото лице С.Н.М./ SALI  MUTISh/,  роден на ***г., с посочен в удостоверението по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции,  адрес  - град Цар Калоян, област Разград, ул. Средец  3,   7280, Република България, процесната финансова санкция в размер на 100 /сто/ евро и допълнителна такса за просрочено плащане в размер на 5/пет/ евро.

Засегнатото лице С.Н.М., редовно призован се явява лично. Заявява, че желае да се гледа делото, че признава нарушението, извършено от него в Република Австрия, запознат е с него и, че ще плати глобата.

ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

Постъпило е искане за признаване и изпълнение на РЕШЕНИЕ  на Несъдебен орган на Република Австрия, с адрес – 4600  град ВЕЛС, ул. Herrengasse 8, Австрия /Bezirkshauptmannschaft  Wels - Land 4600 Wels , Herrengasse 8, Osterreich/ №  VerkR96-12208-2018 от 23.10.2018г., влязло в сила на 07.11.2018г., с което на  С.Н.М./ SALI  MUTISh/,  роден на ***г., с посочен в удостоверението по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции,  адрес  - град Цар Калоян, област Разград, ул. Средец  3,   7280, Република България, е наложена финансова санкция/глоба/в размер на 100 /сто/ евро и  допълнителна такса за просрочено плащане в размер на 5/пет/ евро, за това, че на 23.10.2018 г. в 23:30 часа в населено място - община Пихл, близо до град Велс/ Gemeinde Pichl bei Wels/, при движение по автомагистрала A8 на 20.750 km в посока на движение – Велс/A8 bei km 20.750 in Fahrtrichtung Wels/, управлявал моторно превозно средство/лек автомобил/ с рег.№ РР 0158 ЕА,  като е превишил максимално разрешената скорост от 80км/ч.  с 15 км/ч.,  с което е нарушил съответни правни разпоредби от Кодекса за движение по пътищата на изпращащата държава.

Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език.

С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

Решението на австрийския несъдебен орган е въз основа на  правонарушение, което е наказуемо по административен ред по съответни правни разпоредби от Кодекса за движение по пътищата на изпращащата държава Австрия.

В издаващата държава срещу засегнатото лице е било образувано административно производство. Производството е било писмено и засегнатото лице е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете за обжалване. Освен това в съдебно заседание, проведено пред Окръжен съд - Разград, засегнатото лице С.Н.М. заяви, че е запознат с процесното нарушение в Република Австрия и, че го е извършил.

Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото правонарушение и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

Извършеното правонарушение от засегнатото лице е наказуемо по административен ред и по българското законодателство - Закона за движение по пътищата и Правилника за приложението  на Закона за движението по пътищата.

Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

Видно от представеното Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции и решението на австрийския несъдебен орган, засегнатото лице е било уведомено и е имало възможност да отнесе въпроса и до съд по наказателни дела.

Представеното Удостоверение по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции  е пълно и отговаря на решението. Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

По изложените съображения и на основание чл.32, ал.1, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД постанови решение № …. от 28.10.2019г., постановено по ЧНД № 338/2019г.по описа на Окръжен съд – Разград.

 

                                                      

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.           

ДГ