ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Гр.Разград, 01.04.2019г.

 

       РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на първи април две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЕМИЛ СТОЕВ

                            ЧЛЕНОВЕ:  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                     ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА                                       

 

       като разгледа докладваното от съдия Нейчева ВЧНД № 117/2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

       Производството е по реда на чл. 341, ал. 2, във  вр. с чл. 249, ал. 3, вр. чл.249, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл.248, ал.1, т.3 от НПК.  

       Образувано е по частен протест срещу протоколно определение от 21.02.2019г. от разпоредително заседание по  НОХД № 59/2019 г. по описа на Районен съд - Разград, с което на основание чл.249, ал.2, вр. с ал.1, вр. чл. 248, ал.1, т.3 от НПК е прекратено производството по НОХД № 59/2019 г. описа на РС – Разград и делото е върнато на РП - Разград за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.

        В протеста се релевират оплаквания, че  определението на РС- Разград по НОХД № 59/2019г., с което  е прекратено съдебното производство и делото е върнато на РП-Разград, е неправилно и незаконосъобразно. В този аспект се прави искане да бъде отменено атакуваното определение на РС-Разград от 21.02.2019г. по НОХД № 59/2019г.  и делото да бъде върнато на първоинстанционния съд за разглеждане по същество.

       Въззивната инстанция в рамките на своите правомощия по чл.345, ал.1 от НПК, като взе предвид доводите, изложени в частния протест, прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и за да се произнесе съобрази следното:

         Частният протест е подаден от надлежна страна, в срока по чл. 342, ал. 1, вр.  чл. 249, ал. 3 НПК, поради което е допустим, като разгледан по същество, настоящият съд го намира за неоснователен, поради следните съображения:

        С протоколно определение от 21.02.2019г., постановено в разпоредително съдебно заседание по НОХД № 59/2019г. по описа на Разградския районен съд, е прекратено производството по посоченото наказателно дело по описа на посочения съд и делото е върнато на РП - Разград за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.

        За да постанови определението си, Разградският районен съд, след като е взе предвид събрания на ДП доказателствен материал и обвинителния акт срещу М.Ф.Ш. за престъпление по чл.183, ал.1 НК по повод на който е образувано в районния съд  - НОХД № 59/2019г., е приел от фактическа и правна страна следното:

Видно от материалите по ДП, се установява, че са налице предпоставки производство по делото да бъде прекратено, а делото върнато на РРП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на ДП. Този извод на РРС се споделя напълно и от настоящия въззивен съдебен състав, като в този аспект се възприемат от състава и изложените от  първоинстанционния съд, съображения. Тези съображения се изразяват в това, че видно от материалите по досъдебното производство се установява, че в хода на същото подсъдимата не е била лично привлечена към наказателна отговорност, в нито един момент не е добила качество на обвиняемо лице. Подсъдимата няма знание за водено срещу нея наказателно производство. Не са й налагани мерки за процесуална принуда, които да я задължат да не променя местоживеенето си в страна без разрешение на съответния орган. В контекста на изложението, настоящият въззивен съдебен състав намира за правилен  извода на районния съд да приеме, че изложеното само по себе си осъществява нормата на чл. 249, ал. 4, т. 1 от НПК, тъй като е отнето правото на подсъдимата лично да участва в наказателното производство водено срещу нея. Това е така, тъй като, видно от постановлението за възобновяване на наказателното производство от 31.08.2017г./на л.102 от ДП/  и приложените по ДП докладни записки, вкл. и уведомително писмо на органите на полицията до РП-Разград/на л.105 от ДП/ се установява, че са налице  доказателства, че подсъдимата е подала заявление за издаване на български документ за самоличност в Посолството на Р.България в Берлин, т.е. при положени усилия от страна органа на ДП по съответните канали чрез Министерство на правосъдието и Министерство на външните работи биха могли да постъпят данни за местонахождението на подсъдимата в Р. Германия с оглед редовното й призоваване по делото, което не е сторено.

В този аспект и с оглед изложените съображения, въззивният съд/както правилно е приел и РРС/ намира, че  не предявяване на постановление за привличане към наказателна отговорност, личният разпит на подсъдимата след привличането й, сами по себе съставляват съществени процесуални нарушения довели до ограничаване на процесуалните й права на защита.  Ето защо с тези допуснати в хода на ДП съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните  права на защита на подсъдимата, се предпоставя извода, че по този начин е отнето и правото на подсъдимата да се възползва от привилегията по чл. 183, ал. 3 от НК.

Във връзка с предходното, въззивният съд/както правилно е приел и РРС/намира, че е налице допуснато в хода на ДП съществено нарушение на процесуалните правила, довело да ограничаване основаното право на обвиняемия, а именно правото му на защита - да научи за какво престъпление е привлечен в това качество. Това нарушение не може да бъде санирано от съда, в случая от първоинстанционния съд/РРС/. Същото е отстранимо в хода на ДП, а не в хода на съдебното следствие.

Ето защо с оглед изложените съображения, въззивният съдебен състав намира за неоснователни сочените в частния протест оплаквания, че  определението на РС - Разград по НОХД № 59/2019г., с което  е прекратено съдебното производство и делото е върнато на РП-Разград за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство, се явявало неправилно и незаконосъобразно.

         Като взе предвид изложените съображения, настоящият въззивен съдебен състав намира, че проверяваното определение, постановено в разпоредително заседание по първоинстанционното производство е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание  чл.345, вр. чл. 341, ал.2, вр. чл. 249, ал. 3 от НПК, Окръжен съд – Разград

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА протоколно определение от 21.02.2019г. от разпоредително заседание по НОХД № 59/2019 г. по описа на Районен съд - Разград, с което  на основание чл.249, ал.2 НПК е прекратено производството по НОХД № 59/2019г. описа на РС – Разград и делото е върнато на РП - Разград за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

 

 Председател:                       Членове: 1.                             2.