ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

Гр. Разград, 28.05.2019 г.

 

Разградският окръжен съд, наказателно отделение в закрито съдебно заседание на двадесет и осми май две хиляди и деветнадесета година в състав:                                                                                                                                                                                               ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

като разгледа докладваното  ЧНД №191 /2019г. по описа на РОС,  за да се произнесе взе предвид следното:  

      Производството е по реда на чл. 243, ал. 4 и сл. от НПК.

      С постановление от 17.04.2019 г., постановено по преписка № 10833/2014г., Разградската окръжна прокуратура е прекратила частично наказателното производство по досъдебно производство № 330 ЗМ-240/2015 г. по описа на ОД на МВР-Разград, водено  за престъпление по чл.248а,ал.2 от НК.

        Против постановлението е постъпила жалба от обвиняемия по същото ДП Ю.И.П. ***, чрез защитник адв.Георги Върбанов от АК-Русе, като се застъпва становище  за незаконосъобразност и необоснованост на същото.

        Отправя се искане за отмяна на постановлението.

        РОС, след като се запозна с жалбата, постановлението на РОП и с приложените към делото материали по посоченото по-горе ДП, намира и приема за установено следното:

          Жалбата на обвиняемия Ю.И.П., привлечен като такъв по ДП №330 ЗМ-240/2015 г. по описа на ОД на МВР-Разград с постановление от 13.03.2019г., предявено му на 18.03.2019г.  е процесуално недопустима и като такава следва да се остави без разглеждане.

            Кръгът на лицата, които имат право да обжалват постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство по чл. 243, ал.1 от НПК е изчерпателно изброен.Това са обвиняемият, по отношение на когото е прекратено производството, и пострадалите от престъплението, които в съдебната фаза на процеса могат да се конституират като граждански ищци и частни обвинители. Само за тях при прекратяване на наказателното производство не съществува друга процесуално възможност да защитят правата си, освен чрез обжалване на постановлението.Решението на прокурора да прекрати досъдебното производство срещу дадено лице и да не внесе обвинителен акт в съда срещу него, в случая срещу другия обвиняем, Филип Димитров Филипов , не рефлектира върху процесуалните права по чл. 55 от НПК на обвиняемия  Ю.П., сега жалбоподател, за когото е прието, че е осъществил състава на  престъпление по чл. 248а,ал.2 във вр. с ал.1 от НК. За П. е налице възможност  да защити правата си в съдебната фаза на процеса, като се позове на приноса на други лица за настъпване на общественоопасния резултат и по този начин да поиска смекчаване на своята отговорност.

          В този смисъл - Решение № 536 от 22.11.2202 г. по н.д. № 432/2002 г., ІІ н.о. на ВКС.

          Възраженията, направени в подадената жалба от обв.П., чрез защитника му, сочещи на несъгласие с изводите, направени от прокурора и събраните доказателства, съдът не следва да обсъжда, тъй като не е оправомощен да се произнася по въпроси, свързани с пълнотата на събраните доказателства, приложимия закон и обосноваността на обвинението.Тези въпроси са от изключителната компетентност на прокурора.

          Предвид изложеното, Разградският окръжен съд

          О П Р Е Д Е Л И:

         ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ, като процесуално недопустима, жалбата, подадена от обвиняемия по ДП № 330 ЗМ-240/2015 г. по описа на ОД на МВР-Разград Ю.И.П. ***, чрез защитник адв.Георги Върбанов от АК-Русе против постановление от 17.04.2019 г., постановено по преписка № 10833/2014г. на Разградската окръжна прокуратура, с което  е прекратено частично наказателното производство по досъдебно производство № 330 ЗМ-240/2015 г. по описа на ОД на МВР-Разград, водено  за престъпление по чл.248а,ал.2 от НК.

              ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД № 191/2019 г. по описа на ОС-Разград.

              Препис  от определението да се връчи на жалбоподателя, неговия защитник и РОП.

               Определението подлежи на жалба и протест в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Варненски апелативен съд.

                                                                                                            

    СЪДИЯ: