П Р О Т О К О Л

 

гр. Разград, 08.08. 2019 г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на осми август  2019 г. в следния състав:

 

 

Председател: ЛАЗАР МИЧЕВ

 

                                                Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

 

Секретар: Н.Р.                                         

 

Прокурор: ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия Нейчева частно наказателно дело №267/2019 година

          На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

 

          За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – Разград се явява прокурор ТИХОМИР ТОДОРОВ.

Засегнатото лице Ю.К. не се явява.

          СЪДЪТ докладва справка за пътувания на лице чужд гражданин, както и писмо  от ОД на МВР – Разград относно пътувания на лице  с посочените имена  и справка от НБД “Население” 

          ДЕЛОТО се докладва от  съдията- докладчик:     

Производството е по реда на чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

По делото е постъпило Удостоверение по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции с искане за признаване на Решение № 3062542223881131 от 11.03.2019г., влязло в сила на 22.04.2019г., постановено от  несъдебен орган - ПолицияРотердам, модул за административна обработка на глобите/Pol.R’dam-Rijnmond, CVE TM/, с адресулица Veilingweg 66, 3034, KB Rotterdam/Ротердам/, Nederland/Кралство Нидерландия,  с което на Yuksel  Keles/на кирилица Ю.К./, роден на ***г. в Република Турция, в Erzincan/ на кирилица Ерзинджан/, гражданин на Република Турция, е наложена финансова санкция/глоба/ в размер на 240/двеста и четиридесет/ евро, затова, че на 01.03.2019г. в 10:11 часа по магистрала Botlek Rotterdam, Merseyweg, засегнатото лице управлява моторно превозно средство, въпреки че колелата не са предпазени добре или се търкат - административно нарушение, което се санкционира по реда на чл. 2 от Закона относно административната уредба при нарушаване на разпоредби на Кодекса за движение по пътищата.

         

С оглед това, че в удостоверението по чл.4 е посочен  като известен адрес в Р България, този в гр.Разград,   бул. България №36-4,  на който да бъде уведомено засегнатото лице,  делото е насрочено за   разглеждане от РОС.

ПРОКУРОРЪТ: Процесуално допустимо е и изхожда от орган очертан в ЗПИИРКОРНФС.   Същевременно обаче  РОС е проявил активност и е изискал от ОД на МВР удостоверение. Видно е, че нищо не свързва Разград със засегнатото лице. Единствено и само в рамките на една седмица е пребивавало в хотел “Централ”. Става въпрос за турски гражданин. Смятам, че не сте компетентни да се занимаете с  това решение, за това защото нито адресната  регистрация, нито обичайното пребиваване на турския гражданин е в района на РОС. При това  положение предлагам да изпратите на СГС делото,  въпреки че липсва каквато и да е информация за лицето на територията на Р България. Съществува една хипотеза, очертана в същия този закон, като в чл.39  е казано, че българският съд изпраща   решението  за налагане на финансова санкция  на компетентен орган в друга държава – членка на ЕС, когато една от хипотезите  е местоживеенето  и обичайното пребиваване  са в друга държава членка на ЕС, но при внимателен прочит останах с впечатление, че става въпрос за държава друга от тази, която е издала решението.  В съотношение на алтернативност да върнете решението на Кралство  Нидерландия, като посочите, че това лице няма нищо, образно казано с Разградски съдебен район. Доказателства не е необходимо да се събират според мен.

След тайно съвещание заседанието продължи в 16,00ч.

След тайно съвещание съдът се произнесе с определение:

Производството е по реда на чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

По делото е постъпило Удостоверение по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на  принципа за взаимно признаване на финансови санкции. С искане за признаване на  Решение № 3062542223881131 от 11.03.2019г., влязло в сила на 22.04.2019г., постановено от  несъдебен орган - ПолицияРотердам, модул за административна обработка на глобите/Pol.R’dam-Rijnmond, CVE TM/, с адресулица Veilingweg 66, 3034, KB Rotterdam/Ротердам/, Nederland/Кралство Нидерландия,  с което на Yuksel  Keles/на кирилица Ю.К./, роден на ***г. в Република Турция, в Erzincan/ на кирилица Ерзинджан/, гражданин на Република Турция, е наложена финансова санкция/глоба/ в размер на 240/двеста и четиридесет/ евро, затова, че на 01.03.2019г. в 10:11 часа по магистрала Botlek Rotterdam, Merseyweg, засегнатото лице управлява моторно превозно средство, въпреки че колелата не са предпазени добре или се търкат - административно нарушение, което се санкционира по реда на чл. 2 от Закона относно административната уредба при нарушаване на разпоредби на Кодекса за движение по пътищата.

         

В постъпилото по делото удостоверение по чл.4 е посочен като адрес, на който  да бъде уведомено засегнатото лице -  този в гр.Разград  на бул. България №36-4. Изпратено е съобщение на този адрес. Видно от изпратеното съобщение  се установява, че същото е връчено на лице с имена Елиз Фейзулова, като е посочено, че е счетоводител на фирма, чието наименование  не се разчита. От изисканите служебно от съда справка от НБД “Население”, постъпила по делото, се установява, че в тази база няма данни  за лицето Ю.К., роден на ***г. Видно от  постъпилата по делото справка  от ОД на МВР-Разград, група “Миграция” – Разград се установява, че в автоматизираната информационна система, единен регистър на чужденците в България се установи, че не са налични данни за лицето Ю.К., роден на ***г. в Р Турция. От същата справка е видно , че в резултат на извършена допълнителна проверка в тази система се установява, че посоченото лице  Ю.К., роден в Р Турция е отсядал на 14.07.2019г. и на  17.07.2019г.  в хотел „Централ“ в гр.Разград  Други данни за посоченото  лице не са налице. Към справката са приложени и съответните писмени доказателства. 

При така изложеното настоящият съдебен състав при Окръжен съд – Разград приема,  че в хода на настоящото производство не е установено по категоричен начин обстоятелството, че засегнатото лице - гражданин на Р Турция  има обичайно местопребиваване или местоживеене *** и въобще в Р България.

Настоящият съдебен състав счита, че  не може по категоричен начин да бъде прието, че е налице обичайно местопребиваване на Ю.К. *** или в района на област Разград. В този аспект следва да бъде посочено, че пребиваването на посоченото лице в периода  на 14.07.2019г. и на 17.07.2019г. в хотел, който се намира в гр.Разград, не може да бъде достатъчно основание, за да бъде прието, че е налице негово обичайно местопребиваване, респективно местоживеене ***. Във връзка с предходното следва да бъде посочено и, че връчването на изпратеното съобщение за разглеждане на настоящото дело на посочения в удостоверението по чл.4  адрес в гр. Разград, на  лицето   Елиз Фейзулова, не  предпоставя извода, че засегнатото лице има местоживеене, респективно обичайно местопребиваване на този адрес.

С оглед изложените съображения, съдът намира, че делото не е подсъдно на РОС и  на основание разпоредбата на чл.31 във вр. с разпоредбата на чл.15, ал.5  от ЗПИИРКОРНФС, следва делото да бъде изпратено по подсъдност на СГС.

Водим от горното, Разградският окръжен съд

 

                                       О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД №267/2019г. по описа на Разградски окръжен съд.

Изпраща делото по компетентност на Софийски градски съд.

Определението е окончателно.

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                           2.

 

 

 

 

Протоколът изготвен в с.з., което приключи в 16,10ч.

 

                                               

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                СЕКРЕТАР:

 

НР