О П Р Е Д Е Л Е Н И Е    № …

 

гр. Разград, 28 октомври 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд в закрито съдебно заседание на двадесет и осми октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:      Емил Стоев

    ЧЛЕНОВЕ:  1.  Теодора Нейчева

                          2. Ангел Ташев

секретар .., с участието на прокурора .., като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно чн дело №345 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Въззивното производство е по Глава 22 НПК, образувано на основание чл. 249, ал. 3 НПК, по жалба от адв. Стоян Димитров – пълномощник на пострадалия  С.Р.М. ***.

         Постъпила е жалба (вх. №8899/09.09.2019 г. на РС Разград) против определение от 02.09.2019 г. по нохд №431/19 г. на РС Разград, с което съдът е отказал да конституира С.Р.М. като частен обвинител.

         Оплакванията са, че определението е неправилно и незаконосъобразно, тъй като систематичното тълкуване на чл. 248 НПК налага извод, че съда следва да извърши всички действия, като се произнесе и по исканото конституиране на частен обвинител, което отговаря на всички изисквания, съответно с отказа на съда е нарушено правото на участие на пострадалия в съдебната фаза. Искането е за отмяна на определението и конституиране на М. като частен обвинител.

         Съдът установи следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 342, ал. 1 НПК и от процесуално легитимирано лице.

Производството пред РС Разград по нохд №431/2019 г. е образувано на основание чл. 247, ал. 1, т. 1 НПК, на 10.06.2019 г., по внесен обвинителен акт от прокурор от РП Разград по обвинението против Р.Х.М. ***  за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б.“а“, пр. 2, във вр. с ал. 1, б. „б“, във вр. с чл. 342, ал. 1 НК – на 03.01.2019 г., при управление на МПС, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на С.Р.М..

Постъпила писмена молба от адв. Стоян Димитров – пълномощник на пострадалия С.Р.М. (вх. №6913/09.07.2019 г.) да бъде конституиран, на основание чл. 76 и сл. НПК като частен обвинител.

С разпореждане от 09.07.2019 г. съдът насрочил разпоредително заседание на 02.09.2019 г.

В разпоредителното съдебно заседание, проведено на 02.09.2019 г. прокурорът представил писмено споразумение с подсъдимия и защитника.

Съдът провел разпоредително заседание на 02.09.2019 г.

В заседанието се явили прокурора, пострадалия, пълномощника адв. Стоян Димитров, подсъдимия и защитника му адв. Йорданов.

Повереника на пострадалия, в разпоредително заседание, поддържал искането за конституирането му като частен обвинител.

При обсъждане по чл. 248, ал. 1 ,т. 4 НПК - налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, прокурорът заявил, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, с оглед постигнато споразумение.

Съдът приел, че макар и молбата за конституиране на частен обвинител да е допустима, то с оглед постигнатото споразумение не следва да бъде конституиран, за да не се стигне до бламиране на възможността за решаване на делото със споразумение.  

         Съставът на ОС Разград намира следното:

 Според отразеното в обвинителния акт по С.Р.М. е претърпял вреди от престъплението, в извършване на което е обвинен Никола Петров, съответно има качеството на пострадал по чл. 74 НПК.

Съгласно чл. 76 НПК пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител.

С.Р.М., чрез повереника си адв. Димитров, е подал молба за участие в съдебното производство като частен обвинител в срока по чл. 77, ал. 3 НПК - до започване на разпоредителното заседание пред първоинстанционния съд.

Съгласно чл. 248, ал. 1, т. 4 НПК в разпоредителното заседание се обсъжда налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила.

Съгласно чл. 252 НПК, когато са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава двадесет и девета съдът разглежда делото незабавно след провеждане на разпоредителното заседание.

Съгласно чл. 253 НПК страни в съдебното производство са: прокурорът; подсъдимият и защитникът; частният тъжител и частният обвинител; гражданският ищец и гражданският ответник.

В случая съдът е приел, че ще разгледа делото по реда на особените правила. Тази преценка на съда не подлежи на контрол от въззивния съд.

Законодателят в нормите на чл. 381 - 383 от НПК, при постигане на споразумение между прокурора, защитника и обвиняемия, е изключил пострадалия от лицата, които участват в обсъждане и подписване на споразумението. Пострадалият не се призовава и в производството пред съда за одобряване на споразумението. Очевидно законодателят счита, че участието на пострадалия би затруднило или направило невъзможно сключването на споразумение и затова е изключил участието му.

В случая, макар след внасяне на обвинителния акт в съда, прокурорът, защитникът и обвиняемият са постигнали споразумение за решаване на делото. Действително в чл. 384 НПК е посочено, че споразумение за решаване на делото, постигнато след образуване на съдебното производство, но преди приключване на съдебното следствие, се одобрява след съгласие на всички страни, но при внесено преди разпоредително заседание споразумение, не е имало конституиран частен обвинител. Съдът е разгледал делото по реда на особените правила и одобрил сключеното споразумение. С това е постигната целта на съществуването на тази диференцирана процедура за решаване на делото чрез споразумение – ускоряване на наказателното производство. С това в достатъчна степен са гарантирани правата на пострадалия.

Съдебният състав на ОС Разград намира, че след като съдът в разпоредително заседание е приел, че са налице основания за разглеждането на делото по реда на глава двадесет и девета, след което е одобрил споразумение за решаване на делото, то законосъобразно е отказал конституиране на пострадалия като частен обвинител.

Поради това съдът

О П Р Е Д Е Л И :

Потвърждава определение от 02.09.2019 г. по нохд №431/19 г. на РС Разград, с което съдът е отказал да конституира С.Р.М. като частен обвинител.

Определението не подлежи на обжалване.

Председател:                         Членове: 1.                             2.