Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

Гр.Разград, 21.01.2019г.

 

               Подписаната, Валентина Димитрова, съдия-докладчик по НОХД № 13/2019 по описа на Разградски окръжен съд, като се запознах с материалите по НОХД.№ 13/2019г. по описа на РОС и с предявеното обвинение против С.В.М. *** за престъпление по чл. 255, ал.1,т.2, пр.1 и т.6 от НК,  както и с  материалите по ДП  № 42/2017г. по описа на ОСлО в ОП гр.Разград, вх.№1507/2017г. по описа на Окръжна прокуратура-Разград, намирам, че е налице хипотезата на чл. 43, ал. 1 т.1 от НПК.

          Съображенията за това са следните:

Окръжна прокуратура-Разград  е внесла в съда обвинителен акт против С.В.М. за престъпление по чл. 255, ал.1,т.2, пр.1 и т.6 от НК, извършено в периода 28.12.2016г.- 16.01.2018г., чрез посредственото извършителство на Т.П.Д..От обстоятелствената част на обвинителния акт е видно, че:

- обвиняемата С.В.М. е с постоянно местоживеене ***.

- престъпната деятелност е осъществена също на територията на област Варна, тъй като СД, касаещи дружеството “СПВ Строежи“ ЕООД са подавани по електронен път, на територията на тази област са съставени и  фактурите, описани в обвинителния акт и имащи отношение към престъплението.

-  с местоживеене ***  и областта са всички свидетели по делото.

- единствената връзка на делото с района на Окръжен съд –Разград е промяната седалището на    “СПВ Строежи“ ЕООД в с.Дряновец, община Разград.

-  почти всички действия по разследването, с изключение на повдигане на обвинението и предявяване на материалите от разследването са извършени по делегация от  следователи при  ОСлО в ОП гр.Варна.   

Предвид изложеното, съдията-докладчик счита, че са налице предпоставките за пренасяне на делото за разглеждане в друг еднакъв по степен съд, а именно Окръжен съд - Варна. Искането се основава на обстоятелството, че всички свидетели по делото, посочени в приложението към обвинителния акт живеят в района на Окръжен съд Варна,  където е и постоянното местоживеене и на обвиняемата  С.В.М.. Ето защо, по съображения, обосноваващи бързина, ефективност и снижаване на необходимите разходи при разглеждане на настоящото дело, съдията- докладчик намира за необходимо да поиска промяна на подсъдността на основание чл. 43, т. 1 от НПК.

Така мотивиран и на основание чл. 43, ал. 1, т. 1 от НПК,

 

Р   А   З   П   О   Р   Е   Ж    Д   А    М:

 

ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производство по НОХД № 13/2019 г. по описа но Окръжен съд- Разград.

ИЗПРАЩАМ делото на Върховния касационен съд за произнасяне по искането за промяна на местната подсъдност и изпращането на делото за разглеждане от Окръжен съд – Варна.

Разпореждането  не подлежи на обжалване и протест.

 

Съдия-докладчик: