П Р И С Ъ Д А

 

№29

 

гр. Разград, 29.05.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и девети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Е. Стоев

                                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  А.М.

                                                                                                          Я.Д.

 

секретар Н. Р., с участието на прокурора С. Османов, като разгледа докладваното от съдия Е. Стоев нохд №5 по описа за 2016 година,

 

П Р И С Ъ Д И :

 ПРИЗНАВА подсъдимия В.Д.Г., роден на *** ***, българин, български гражданин, с висше образование, женен, неосъждан, ЕГН ********** за виновен в това, че на 18.08.2015 г. на път 3-205-III (гр. Разград - гр. Исперих) на км. 30 + 688, в посока от гр. Разград към гр. Исперих, при управление на МПС - лек автомобил „Ланчия Либра“ с per. № РР 70-58 ВА, е нарушил правилата за движение по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, чл. 8 ал. 1 от ЗДвП, чл. 67, ал.1 от ППЗДвП, чл. 21 от ЗДвП, чл.73, ал. 1 от ППЗДвП и по непредпазливост е причинил смърт на Денчо Русев С. от гр. Разград и на А. Мехмедов Ч. *** и леки телесни повреди на три лица - А.С.Ч. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалата; Ц.В.И. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалата и Т.И. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалата, с което е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 343, ал. 4, пр. 2 във вр. с ал. 3, б. „б“, пр. 1 във вр. ал. 1, б. „в“ на чл. 343 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 36 НК и чл. 54 НК го осъжда на три години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

        На основание чл. 343г НК налага на подсъдимия В.Д.Г. лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест години.

Признава подсъдимия В.Д.Г. за невиновен и го оправдава по обвинението в частта му, че е извършил престъплението по чл. 343, ал. 4, пр. 2 във вр. с ал. 3, б. „б“, пр. 1 във вр. ал. 1, б. „в“ на чл. 343 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК при нарушение на разпоредбата и на чл. 15, ал. 1 от ЗДвП, чл. 20, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП, чл. 42 от ЗДВП,  чл. 43, т. 3 и т. 4 от ЗДвП, чл. 75 от ППЗДвП и чл. 88 ППЗДвП.

       ОСЪЖДА подсъдимия В.Д.Г. да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от  1 142, 89 лв. - разноски на досъдебното производство, направени от ОД на МВР Разград.

        ОСЪЖДА подсъдимия В.Д.Г. да заплати по сметка на Разградски окръжен съд сумата 8 116, 58 лв. – разноски по съдебното производство.

        ОСЪЖДА подсъдимия В.Д.Г. да заплати на Ж.А.Ч. с ЕГН **********, А.С.Ч. с ЕГН ********** и А.А.Ч. с ЕГН ********** сумата 3 000 лв. – разноски по производството.

        ОСЪЖДА подсъдимия В.Д.Г. да заплати на Т. И.С. с ЕГН **********, Р.Д.С. с ЕГН ********** и Д.Д.П. с ЕГН ********** сумата 3 000 лв. – разноски по производството.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

СЪДИЯ:                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                              2.

 

 

 

 НР