П Р И С Ъ Д А №

гр.Разград, 25.01.2019г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и  пети януари две хиляди и деветнадесета година,в състав:

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                       ЧЛЕН-СЪДИЯ:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.С.

                                                                                 Д.Г.

                                                                                 П.С.

 

 

С участието на секретаря  Дияна Г.  и  прокурор ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ, като разгледа докладваното от съдия В.ДИМИТРОВА  НОХД №244/2016г.по описа на съда и след преценка на доказателствата,

 

                                            П Р И С Ъ Д И:

 

 ПРИЗНАВА  подсъдимия  А.А.З., роден на ***г***, област Разград, български гражданин, с основно образование, безработен, неосъждан, ЕГН **********,  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ :

          На 22.07.2015г. в с.Б. в съучастие като съизвършител с А.Е.Г. и неустановени лица, умишлено умъртвил 26-годишния А.М. *** нанасяне на побой с дървен сап и метален бокс, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, поради което и на основание   чл.116, ал.1, т.6, пр.3 и 4 във вр. с чл.115, във вр. с чл.20, ал.2 от НК и чл.54 от НК  ГО ОСЪЖДА на Лишаване от свобода за срок от  18 години и шест месеца, което на основание  чл.57, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗИНЗС да изтърпи ефективно при първоначален режим “строг“ .

 ПРИЗНАВА  подсъдимия А.Е.Г., роден на ***г***, български гражданин, с начално образование, безработен, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ :

           На 22.07.2015г. в с.Б. област Разград в съучастие като съизвършител с А.З. и неустановени лица умишлено умъртвил 26-годишния А.М. Х. чрез нанасяне на побой с дървен сап и с металната част на земеделско сечиво, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, поради което и на основание  чл.116, ал.1, т.6, пр.3 и 4 във вр. с чл.115, във вр. с чл.20, ал.2 от  и чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА  на Лишаване от свобода за срок 18 години, което на основание  чл.57, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗИНЗС да изтърпи ефективно при първоначален режим “строг“ .

          ПРИЗНАВА подсъдимия А.А.З. за НЕВИНОВЕН , в това да е извършил деянието по хулигански подбуди, поради което ГО ОПРАВДАВА  по   повдигнатото му обвинение по чл.116,ал.1,т.11 във вр.с чл.115 от НК.

          ПРИЗНАВА  подсъдимия А.Е.Г. за НЕВИНОВЕН , в това да е извършил деянието по хулигански подбуди, поради което ГО ОПРАВДАВА  по   повдигнатото му обвинение по чл.116,ал.1,т.11 във вр.с чл.115 от НК.

          На основание чл.59 от НК ЗАЧИТА времето през което  подсъдимият А.А.З. е бил задържан под стража, считано от 23.07.2015г. до 10.03.2016г., както и времето от 11.03.2016г. до настоящия момент, през което по отношение на същия е взета мярка за неотклонение“домашен арест“.

           На основание чл.59 от НК ЗАЧИТА времето през което  подсъдимият А.Е.Г. е бил задържан под стража, считано от 31.07.2015г. до 31.03.2016г. 

Веществените доказателства -  люспа от засъхнала червено-кафява течност, камък и стъкло; люспи от засъхнала червено-кафява течност, дребни камъчета в червено-кафява течност; люспа взета от петно в червено- кафяв цвят; люспа от засъхнала червено-кафява течност и камъчета зацапани в червено-кафяв цвят; дъсчица зацапана с червено-кафеви петна; камъче от асфалт покрито с червено- кафява засъхнала течност; метална верига с увит в единия й край черен скоч като дръжка; 2 броя камъчета със зацапвания с червено-кафяв цвят; сравнителен материал от устна кухина на лицата С.З., Илкан З., Х.Ч., Х.Х., А.А., А.З. и Алеков Г.;Люспи с червено-кафяв цвят;натривка от петно с червено-кафяв цвят;5 броя парчета от дървен сап;дървена треска;парче от дървен сап с дължина 34см;парче от дървен сап с дължина 39 см;дървен сап с дължина 57см;мъжки ляв чехъл;парче от метална част от вила- 2 зъба;кърпа с червено-кафеви петна и дървено парче в нея;дървен сап с мотика с дължина 42см;дървено парче с дължина 50см;4 броя дървени парчета от сап;син мъжки потник;десен мъжки чехъл;стърготини от засъхнали пръски с червено-кафяв цвят;светъл на цвят панталон; изрезки от нокти на А.З.;изрезки от нокти на А.А.;нокти и косми на А.М.А.;дървен сап и два броя парчета;дървено парче сап с дължина 45 смтъкълца с преминаваща през тях червена лента;парчета стъкла от задно стъкло на автомобил „Мерцедес";счупени слънчеви очила; бяла тениска, черна тениска, бяла тениска със сиви надписи и метална гривна, както и светъл на цвят панталон да  се унищожат като такива без стойност.

Вещественото доказателство -  нож с дължина на острието 17 см. да се върне на собственика му Ш.Х..

Вещественото доказателство – газов пистолет с надписEkol Special 99" с пълнител и 4 броя гилзи - предадени с приемо-предавателен протокол от 31.03.2016г. в КОС при РУ - гр. Разград да се отнеме в полза на държавата.

Осъжда подсъдимите А.А.З. и А.Е.Г., двамата  със снета по делото самоличност да заплатят  солидарно в полза на ОД на МВР-Разград направените на досъдебното производство разноски в размер на 22 100.57 лева, както и разноски в полза на Окръжен съд Разград в размер на 2 837.96 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд Варна.

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                       ЧЛЕН-СЪДИЯ:               

 

                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

                                                                

                                                                              2.

 

                                                                              3.