ПРИСЪДА № 71

Гр. Разград 19.12.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд  на деветнадесети декември две хиляди и седемнадесета година в публично заседание в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ                                                                 

                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.В.

                                                                          Д.П.

                                                                                           

 

Секретар: Н. Р.

Прокурор: Тихомир Тодоров

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

нох дело № 363 по описа за 2017 г.

и на основание чл. 303 от НПК

 

ПРИСЪДИ:

 

       ПРИЗНАВА подсъдимия О.М.М., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, месторабота-Република Румъния, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че за периода от 01.01.2013 год. до 30.04.2016 год. в гр. Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице по силата на чл. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ „Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина",е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, като в срока по чл. 53, ал.1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ „Годишната данъчна декларация се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода'',  не е подал годишни данъчни декларации, изискуеми са по чл.50, ал.1, т.1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ „Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за: 1. придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа и, на основание чл. 35, т. 6 „ чл. 35. Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от: т.6: всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане" и чл. 36 „Годишната данъчна основа за доходите от други източници се определя, като облагаемия доход по чл. 35, придобит през данъчната година, се намалява с вноските, които лицето е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на чл.40, ал. 5 от Закона здравното осигуряване, като облагаемият доход по чл. 35 се включва при годишното изравняване на осигурителния доход", като данъчните задължения са в големи размери - 4721.22 лева /четири хиляди   седемстотин двадесет и един лева и двадесет и две стотинки/ поради което и на основание чл. 255, ал. 1, т. 1  във връзка с чл. 26 ал. 1 НК и на основание чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА  и  ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода и ГЛОБА в размер на 500.00 лв., като на основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

          ОСЪЖДА подсъдимия О.М.М., ЕГН ********** да заплати на Държавата, представлявана от Министъра на финансите чрез ТД на НАП-Варна сумата 4721.22 лв. / четири хиляди седемстотин двадесет и един лева и двадесет и две стотинки/, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 30.04.2016 г. до окончателното изплащане.

           ОСЪЖДА подсъдимия О.М.М., ЕГН ********** да заплати в полза на ОД на МВР –Разград за разноски на досъдебното производство сумата 358.34 лв., а по сметка на Разградския окръжен съд – държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 188.85 лв., както и 57.82 лв. разноски за вещо лице

         Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

         Председател:

 

        Съдебни заседатели: 1.                          2.

 

НР