П Р И С Ъ Д А №46

  гр.Разград, 17.10.2018г.

 

                             В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на седемнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  А.М.

                                                           Р.Б.

         

                                                       

С участието на секретаря  Светлана Лазарова и  прокурор ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ, като разгледа докладваното от съдия Димитрова НОХД №433 /2017г.по описа на РОС и след преценка на доказателствата,

 

                                            П Р И С Ъ Д И:

 

           ПРИЗНАВА  подсъдимата Т.С.Х. - Г. - родена на ***г***, български гражданин, с висше образование, работеща, омъжена, неосъждана, ЕГН - **********, ЗА ВИНОВНА В ТОВА, ЧЕ 

На 12.11.2016 год. в землището на с. Осенец, обл. Разград, на път 1-2 км. 54+720 м. в посока от гр. Разград към гр. Русе, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил “Рено Сценик” с рег. № М152САУ, нарушила правилата за движение - чл. 20,  ал.2 от ЗДвП - като водач на МПС не изпълнила задължението си  при избиране скоростта на движение да се съобрази с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с характера и интензивността на движението и с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие и чл.77 от ЗДвП- като водач на МПС не изпълнила задължението си при заслепяване да намали скоростта и при необходимост да спре“,  в резултат на което по непредпазливост причинила смъртта на С. Цонев С. ***, поради което и на основание чл. 343, ал.1, б. "в", вр. чл. 342, ал.1 от НК, във, вр. чл. 55 от НК Я ОСЪЖДА на ПРОБАЦИЯ, като  ОПРЕДЕЛЯ  следните пробационни  мерки: 1. Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА, при периодичност два пъти седмично; 2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 На основание чл. 343г, вр. чл. 37, т.7 от НК лишава подсъдимата Т.С.  Х.-Г. от право да управлява моторно превозно средство за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

  ПРИЗНАВА подсъдимата Т.С.Х. - Г.., с установена по делото самоличност, ЗА НЕВИНОВНА в това да е извършил престъплението поради нарушение на правилата за движение по чл.5, ал. 2, т. 1 , чл. 20, ал.1, чл.116  и чл.139,ал.1, т.1 от ЗДвП, поради което и на основание чл. 304 от НПК Я ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

 На  основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимата Т.С.Х. -Г. да заплати в полза на ОД на МВР-Разград  направените на ДП разноски в размер на 1 600.12 лв., а в полза на ОС-Разград такива в размер на 753.02 лв. в съдебното производство.

      Веществените доказателства л.а “Рено Сценик” с рег. № М152САУ, намиращ се на съхранение в база УССД при ОД на МВР - гр.Разград; мобилен телефон червен на цвят с капак, портфейл и тефтерче с документи и бележки да се върнат на собственика им Т.С.Х.- Г., а останалите - пластмасови части с неправилна форма /тъмнозелени на цвят/, части от преден фар и калник, части от преден фар, датчик, фасонка, парчета стъкла с неправилна форма, чифт обувки, перо от чистачка, пластмасови части /парчета/ да се унищожат.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес   пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                    2.