П Р И С Ъ Д А   

гр.Разград, 20.06.2019г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесети юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА                                

             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.К. 

                                                        П.С.

    

в присъствието на секретаря Д. Г. и с участието на прокурора Сезгин Османов, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 259 по описа за 2018г.

 

П Р И С Ъ Д И :

       ПРИЗНАВА подсъдимия Н.В.Д., с ЕГН **********, роден на ***г***, област Разград, ул. Пенчо Хинков № 12, български гражданин, ученик в Професионална гимназия по транспорт – гр. Русе, неженен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че по непредпазливост  причинил смъртта на Р. Н.М. ***, която настъпила на 29.07.2017г. вследствие на умишлено нанесена на 23.07.2017г. в град Цар Калоян, лека телесна повреда, изразяваща се в хематом на лява орбита /с мигриране над лявата половина на горна устна и външностранично от левия й ъгъл/; счупване на външната стена на лява орбита и ляво крило на клиновидната кост; горната челюст в ляво - предна стена на горночелюстния синус и кръвна колекция в него; носни кости и фрактура на лява скулова кост, представляващи  временно разстройство на здравето, извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК, неопасно за живота на пострадалия Р. Н.М., причинени от удар с юмрук от подсъдимия, попаднал в лява орбитно - скулова област и основата на носа на пострадалия, довело до неговото падане върху циментов под пред магазин „Пацони“ в гр.Цар Калоян,  област Разград, в резултат на което възникнали по - тежки усложнения, а именно  тежка черепно-мозъчна травма, довела до смъртта на Р. Н.М., като макар и непълнолетен, подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, като подсъдимият е действал при условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана дължащо се на уплаха и смущение, поради което и на основание чл.124, ал.4, предложение трето, във вр. с ал.1, предложение трето, във вр. с чл.130, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4, във вр. с чл.12, ал.2 и ал.4 от НК,  НЕ  ГО  НАКАЗВА за извършеното престъпление, като на основание чл.304 от НПК признава подсъдимия за НЕВИНЕН  и го ОПРАВДАВА по повдигнатото му първоначално обвинение за престъпление по чл. 124, ал. 1, изр. 1, във вр. с чл. 128, ал. 2, изр. последно, във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

              ВЕЩЕСТВЕНИТЕ  ДОКАЗАТЕЛСТВА по ДЕЛОТО – CD   носител, съдържащ записи, заснети от охранителна камера на магазин „Пацони“ в град Цар Калоян, област Разград, направени за времето 21.20ч. до 21.30часа  на  23.07.2017г., предаден с протокол за доброволно предаване от 23.07.2017г., след влизане на присъдата в сила да бъде върнат на Бистра Кирилова Желязкова, с ЕГН **********, с адрес ***.

  ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 НПК подсъдимия Н.В.Д., с ЕГН **********,***, действащ лично и със съгласието на неговия родител и законен представител В.Д.Д., живуща ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжна прокуратура – Разград, за разноски на досъдебното производство, сумата  от  825.53лв./осемстотин двадесет и пет лева  и петдесет и три стотинки/  и   по сметка на Окръжен съд – Разград, за разноски на съдебното производство, сумата от 1004.80лв./хиляда и четири лева и осемдесет стотинки/.

              Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.             

 

ДГ                                                                              2.