ПРИСЪДА № 2

Гр. Разград, 17.01.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на седемнадесети януари две хиляди и деветнадесета година в публично заседание в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА                                                                

                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: А.А.

                                                                   Д.И. 

                                                     

Секретар: Небенур Реджебова

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдия ДИМИТРОВА

НОХД № 360 по описа за 2018г.

и на основание чл. 303 от НПК

ПРИСЪДИ:

ПРИЗНАВА подсъдимия П.К.Т., роден на ***г***, със средно образование, женен, неосъждан, земеделски производител, ЕГН **********  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ :

През периода от 01.01.2014 г. до 30.04.2014 г. в гр. Разград, в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице по силата на чл. 6 от Закона за данъците върху доходите на физически лица /ЗДДФЛ/ - "Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Р. България и в чужбина", е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери - 3772лв / три хиляди седемстотин седемдесет и два лева/, като не е подал изискуемата съгласно чл.50 от ЗДДФЛ данъчна декларация за данъчен период от 01.01.2013 год. до 31.12.2013 год. за получени доходи като физическо лице в размер на 41 000 лева, представляващи облагаем доход, по смисъла на чл.12 ал.1 от ЗДДФЛ, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд необявеното и неплатено данъчно задължение е било внесено в бюджета заедно с лихвите – престъпление по чл. 255, ал.4 във вр. с ал.1, т.1 от НК, поради което и на основание чл. 78а, ал.1 НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност, като МУ  НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 лева.

           Признава подсъдимия П.Т. за невиновен и го оправдава по обвинението за престъпление по чл. 255, ал.1 НК, предвид внасянето на данъчното задължение в бюджета заедно с лихвите.

           ОСЪЖДА подсъдимия П.К.Т., ЕГН **********   да заплати в полза на ОД на МВР Разград, сторени  разноски на досъдебното производство в размер на 599.62 лева.

         Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

        Председател:

 

        Съдебни заседатели: 1.                          2.

НР