П Р И С Ъ Д А 

 

гр. Разград, 26 март 2019 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и шести март две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:        Емил Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:   1.  Валентина Димитрова        

                                                                2.  Теодора Нейчева

 

секретар Светлана Лазарова, с участието на прокурор В. Якимов, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно нох дело №57 по описа за 2019 г., съобразно правомощията си по чл. 336, ал. 1, т. 2 НПК, присъди:

 

 

Отменя присъда №476/01.11.2018 г. по нохд №809/2017 г. на Районен съд – гр. Разград и постановява:

Признава подсъдимия Е.С.А., роден на *** ***, български гражданин,  с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** за виновен в това, че на 29.03.2014 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Н.И.М. ***, Д.С. *** и Ф. *** е причинил на М. И. Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

- двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла вдясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори-трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

- изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда - травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота,

като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си и е осъществил престъпление по чл. 129, ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, поради което на основание чл. 63, ал. 1, т. 3, чл. 36 НК и чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” НК налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните пробационни мерки:

1.  задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност два пъти седмично

2.  задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

Признава подсъдимия Н.И.М., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен неосъждан, ЕГН ********** за виновен  в това, че на 29.03.2014 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Е.С.А. ***, Д.С. *** и Ф. *** е причинил на М. И. Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

- двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла вдясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори -трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

- изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда-травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота, с което е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъпление по чл. 129, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК поради което поради което на основание чл. 36 НК и чл. 54 НК го осъжда на три месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 66, ал. 1 НК отлага изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.С.Х., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** за виновен в това, че на 29.03.2014 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Н.И.М. ***, Е.С.А. *** и Ф. *** е причинил на М. И. Х. ***, средна телесна повреда изразяваща се в:

- двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла в дясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори -трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

- изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда - травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си и осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъпление по чл. 129, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, поради което на основание чл. 63, ал. 1, т. 3, чл. 36 НК и чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” НК налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните пробационни мерки:

1.      задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност два пъти седмично;

2.      задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ф.Р.Ф., роден на *** ***, български гражданин,  със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********  за виновен в това, че на 29.03.2014 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Н.И.М. ***, Е.С.А. *** и Д.С. *** е причинил на М. И. Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

- двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла в дясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори-трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

- изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда - травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл. 129, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 НК, поради което на основание чл. 63, ал. 1, т. 3, чл. 36 НК и чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” НК налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните пробационни мерки:

1.      задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност два пъти седмично

2.      задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

 

ОСЪЖДА Е.С.А., Н.И.М., Д.С.Х. и Ф.Р.Ф. солидарно да заплатят на М. И. Х. ***, на основание чл. 45 ЗЗД, сумата 10 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди – болки и страдания, претърпени от престъплението, и на основание чл. 86 ЗЗД законната лихва върху сумата 10 000 лв., считано от 29.03.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

Прекратява производството по иска с правно основание чл. 45 ЗЗД, с който М. И. Х. претендира подсъдимите да бъдат осъдени да заплатят солидарно сумата 1000 лева – обезщетение за имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 29.03.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

Осъжда Е.С.А., Н.И.М., Д.С.Х. и Ф.Р.Ф. да заплатят по сметка на Разградски окръжен съд сумата 400 лв. – държавна такса върху уважения граждански иск.

Осъжда Е.С.А., Н.И.М., Д.С.Х. и Ф.Р.Ф. да заплатят в полза на Републиканския бюджет сумата 272, 18 лв. – разноски от досъдебното производство, направени от ОД МВР Разград.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:                                    Членове: 1.                                        2.