П Р И С Ъ Д А №

 гр.Разград, 22.03.2019г.

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и втори март две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.Б.

                                                                     С.В.

 

С участието на секретаря  Светлана Лазарова  и  прокурор ТИХОМИР ТОДОРОВ , като разгледа докладваното от съдия Димитрова НОХД №108 /2019г.по описа на РОС и след преценка на доказателствата,

 

                                                  П Р И С Ъ Д И:

 

 ПРИЗНАВА подсъдимия Р.П.Г., роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, не работи, ЕГН **********

 

              ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

 

На 13.03.2019г. в с. Стражец, обл. Разград е направил опит да даде подкуп - пари в размер на 14,78 лв., от които една банкнота с номинал 5,00 лв. със сериен № БЛЗ709567 и една банкнота с номинал 5 евро със сериен № УА0412653 869 с левова равностойност 9,78 лв. на длъжностно лице - полицейски орган - С. Г. С., на длъжност младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ към РУ - Разград при ОД МВР — Разград, с оглед на това М.Г.Д.— полицейски инспектор VI степен, в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ към РУ Разград при ОД на МВР Разград да не извърши действие по служба, а именно да не състави акт за установяване на административно нарушение по чл. 137а, ал. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, а именно- неизползване на обезопасителен колан при управление на МПС, като изпълнителното деяние е довършено, но от същото не са настъпили предвидените от закона и искани от дееца общественоопасни последици по независещи от него причини, поради което и на основание чл. 304а, пр.3, във вр. с чл. 304, ал.1, вр. чл. 18, ал.1, пр.2 от НК и във вр. с чл. 58а ал.1 от НК го ОСЪЖДА на  ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  и  ГЛОБА в размер на 150 / СТО И ПЕТДЕСЕТ/ ЛЕВА.

  ПРИЗНАВА подсъдимия Р.П.Г., с установена по делото самоличност, за НЕВИНОВЕН и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение да е извършил довършено престъпление по чл. 304а, пр.3  във вр. с чл. 304, ал.1 от НК.


На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Р.П.Г., с установена по делото самоличност, наказание три месеца  лишаване от свобода за изпитателен срок от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ,  считано от влизане на присъдата в сила.

 На основание чл. 307а от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението,  а именно: една банкнота с номинал 5,00 лв. със сериен № БЛЗ709567 и една банкнота с номинал 5 евро със сериен № УА0412653 869 с левова равностойност 9,78 лв.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес  пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                    2.