ПРИСЪДА №

Гр. Разград  11.07.2019 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на единадесети юли две хиляди и деветнадесета година в публично заседание в състав

 

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ                                                                

                                                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: А.А.

                                                                                                         Д.И.                                                                                                                            

                                                           

Секретар: Светлана Лазарова

Прокурор: Ива Рангелова

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

нох дело № 147 по описа за 2019 г.

и след преценка на доказателствата по делото и на основание чл. 303 от НПК

 

ПРИСЪДИ:

 

        ПРИЗНАВА  подсъдимия  С.С.С.- роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, работи, неженен, неосъждан, ЕГН ********** , за ВИНОВЕН в това, че:

На 18.10.2017 г. в с. Дряновец, обл. Разград, на път III -2003, при км. 4+486м/с. Дряновец-гр. Разград при управление на МПС - лек автомобил "Опел Астра" с per. № РР 6394 АТ нарушил правилата за движение по пътищата:

-чл. 20, ал. 1 от ЗДвП-като водач на МПС не изпълнил задължението си да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява;

-чл. 77 от ЗДвП — като водач на МПС не изпълнил задължението си при заслепяване да намали скоростта и при необходимост да спре, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на К.С.С. ЕГН: ********** *** -престъпление по чл. 343, ал. 1, б."в"  вр. с чл. 342, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му определя наказание от  две години лишаване от свобода, което на основание чл. 58а, ал. 1 от НК вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК намалява с една трета, като го ОСЪЖДА  на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, а на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наказанието за срок от три години, и на основание чл. 304 от НПК го признава за НЕВИНОВЕН, и го ОПРАВДАВА по първоначално  повдигнатото му обвинение да е нарушил правилата за движение по пътищата по:

-         чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП - Като участник в движението по пътищата с поведението си създал опасности и пречки за движението и поставил в опасност живота и здравето на хората;

-         -чл. 20, ал. 2, изр. 1-во от ЗДвП-като водач на пътно превозно средство не изпълнил задължението си при избиране скоростта на движението да се съобразява с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие;

      На основание чл. 343г от НК, лишава подсъдимия С.С.С. от правото да управлява моторно превозно средство за срок от една година и шест месеца.

     Вещественото доказателство – лек автомобил “Опел Астра“ с рег. № РР 6394 АТ, собственост на Г.Е.М.от с. Дянково, обл. Разград, ул. “ Дянко Стефанов“ № 16, находящ се в служба ФОУССД при ОД на МВР - Разград, да се върне на подсъдимия С.С.С..

     На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда С.С.С. да заплати по сметка на ОД на МВР-Разград сумата 1072.01 лв., представляваща разноски по досъдебното производство.

     Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок, считано от днес пред Варненски апелативен съд.

 

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                     2