П Р И С Ъ Д А

 

 

гр. Разград, 16.09.2019 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на шестнадесети  септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев

                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: А.Д.

                                                                                                 Б.А. секретар М. Н., с участието на прокурор Тихомир Тодоров, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев нохд №246 по описа за 2019 година, въз основа на закона и доказателствата по делото

 

П Р И С Ъ Д И :

Признава подсъдимия Н.Д.В., ***, ЕГН ********** за виновен в това, че на 26.01.2018 г., около 16 ч. по път III-205, около км 17+778, между с. Малко Йонково и разклона за с. Йонково, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил „Фиат Дукато“ с peг. № ***, е нарушил правилата за движение по:

- чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП „ Водачът на пътно превозно средство е длъжен: да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците“;

- чл. 20, ал. 2 от ЗДвП - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намаляват скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“;

- чл. 116 от ЗДвП „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците“

и по непредпазливост е причинил смъртта на С.Е. К., ЕГН - ********** от с. Йонково, с което осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 343, ал. 1, б.“в“ вр. чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 373, ал. 2 НПК, чл. 36 и чл. 54 НК определя наказание лишаване от свобода за срок две години и шест месеца, на основание чл. 58а, ал. 1 НК го намалява с 1/3 и ОСЪЖДА Н.Д.В. на една година и осем месеца лишаване от свобода.

         На основание чл. 66, ал. 1 НК отлага изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години.

         На основание чл. 343 г, във вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 и чл. 49 от НК лишава подсъдимия Н.Д.В. от правото да управлява моторно превозно средство за срок от една година и шест месеца.

         Признава подсъдимия Н.Д.В. за невиновен и го оправдава по обвинението в частта му, че е извършил престъплението по 343, ал. 1, б.“в“ вр. чл. 342, ал. 1 от НК, при нарушение на разпоредбата и на чл. 5, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и чл. 20, ал. 1 от ЗДвП.

Осъжда Н.Д.В. ***, 18 лв. - разноски на досъдебното производство.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

СЪДИЯ:                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                                    2.

MH