РЕШЕНИЕ №

гр. Разград 13.08.2019 г.

 

 

Разградски окръжен съд на тринадесети август две хиляди и деветнадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ

 

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

т. дело № 44 по описа за 2013 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производство по реда на чл. 735, ал. 1, т. 2 от ТЗ.

         С Решение от 26.08.2013 г., постановено по настоящото т. дело № 44/2013 г. по описа на ОС-Разград, на основание чл. 630, ал. 1 от ТЗ, съдът е обявил неплатежоспособността на “ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47, представлявано от управител Филипо Антонио Фурнари, с начална дата на неплатежоспособността - 31.12.2012 г., открил е производство по несъстоятелност спрямо длъжника, назначил е временен синдик, допуснал е обезпечения чрез налагане на запор на цялото движимо имущество и на банковите сметки и чрез налагане на и възбрани върху всички недвижими имоти, собственост на длъжника. С решение от 20.07.2016 г., постановено по настоящото дело, съдът, на основание чл. 710 вр. с чл. 711 от ТЗ, обявил в несъстоятелност длъжника и постановил прекратяване дейността на предприятието на длъжника, постановил прекратяване правомощията на органите на длъжника и лишил длъжника от правото да управлява и се разпорежда с имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

         Във връзка с постъпил от синдика окончателен доклад, вх. № 3176/26.07.2019 г., е свиквано заключително събрание на кредиторите, с определение № 227/26.07.2019 г., постановено по настоящото дело, съдът насрочил заключително събрание на кредиторите на дружеството, с обявен дневен ред.

           На 08.08.2019 г. се проведе заключителното събрание на кредиторите на “ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47.

          На събранието присъства единствено синдика. На събранието бе изслушан доклад за извършените разпределения на суми, постъпили при осребряване на имуществото. Синдикът заяви, че не са останали никакви суми, нито вземания.

         С вх. № 3327/07.08.2019 г. по делото е постъпила молба от кредитора НАП-София, в която се твърди, че не са налице предпоставките за провеждане на заключително събрание на кредиторите. Кредитора сочи, че в изготвения отчет, във връзка с насроченото заключително събрание, не се съдържа информация дали са предприемани действия по осребряване на движими вещи с балансова стойност 104 130.50 лв., собственост на длъжника. Твърди се също така, че с Постановление за налагане на обезпечителни мерки изх. № 40414/07.07.2010 г., издадено от публичен изпълнител при ТД на НАП-Варна, като за за обезпечаване на публични задължения на длъжника са наложени запори върху 22 бр.движими вещи, подробно описани в постановлението. Цитираното постановление е приложено към молбата за предявяване на вземанията.

        По молбата на кредитора НАП, синдика заявява за посоченото в постановлението имущество с наложен запор, че същото не е съществувало в масата на несъстоятелността към момента на постановяване на решението за откриване на производство по несъстоятелност и представя доказателства в тази насока/ Договори за покупко-продажба на движими вещи/. Това имущество не съществува и към момента и масата на несъстоятелността е изчерпана.

       С оглед становището на синдика и представените  от него писмени доказателства относими към становището на кредитора, съдът намери за неоснователно възражението на кредитора НАП-София, да не се провежда заключително събрание на кредиторите.

         На събранието бе изслушан доклада на синдика за извършените разпределения на сумите, събрани при осребряване  на масата на несъстоятелността и за останалите неплатени вземания.Масата на несъстоятелността е изчерпана и не са налице непродаваеми вещи. Няма и вещи с незначителна стойност или вземания, чието събиране би било значително затруднено.

         Предвид изложеното и на основание чл. 735, ал. 1, т. 2 от ТЗ, производството по несъстоятелност следва да се прекрати, поради изчерпване на масата на несъстоятелността. Не са налице обстоятелства по чл. 735, ал. 2 от ТЗ.

         Няма данни, соченото от кредитора НАП-София имущество да съществува към момента. С молбата за предявяване на публични вземания / л. 1427-1594 от т. IV/, кредитора НАП-София е представил Постановление за налагане на обезпечителни мерки на основание чл. 195, ал. 1 от ДОПК вр. с чл. 201-207 от ДОПК, изх. № 40414/07.07.2010 г. / л.1574, т. IV/. С това постановление е наложен запор на движими вещи в 22 пункта, основно за кухненско оборудване/описани под инвентарни номера/, без друга индивидуализация и местонахождение, собственост на задълженото лице “Фурнари-ФФ“ ЕООД на обща стойност 104 130.5 лв.

         Синдика представя Договор за покупко-продажба на движими вещи от 12.02.2013 г., с който “Фурнари-ФФ“ ЕООД, продава на Румен Николов Радев движими вещи в 290 позиции. За тези вещи е изготвена оценка от лицензиран оценител, на обща стойност 10 200 лв., като за същите е посочено, че са от обект – Механа “Чифлика“.

        Синдика представя и Договор за покупко-продажба на движими вещи от 26.02.2013 г., с който “Фурнари-ФФ“ ЕООД, продава на Красимир Николов Великов движими вещи в 125 позиции. За тези вещи е изготвена оценка от лицензиран оценител, на обща стойност 8 167 лв., като за същите е посочено, че са от обект – Пицария “ROMA“.

        Синдика представя и Договор за покупко-продажба на движими вещи от 12.02.2013 г., с който “Фурнари-ФФ“ ЕООД, продава на Христо Пенев Неделчев движими вещи в 235 позиции. За тези вещи е изготвена оценка от лицензиран оценител, на обща стойност 9 600 лв., като за същите е посочено, че са от обект – Ресторант “Мястото“.

      Синдика представя и Договор за покупко-продажба на движими вещи от 26.02.2013 г., с който “Фурнари-ФФ“ ЕООД, продава на Владимир Пенев Рашков движими вещи в 68 позиции. За тези вещи е изготвена оценка от лицензиран оценител, на обща стойност 9 583 лв., като за същите е посочено, че са от обект – Кафе-сладкарница “Фиоре“.

           Синдика представя и Договор за покупко-продажба на движими вещи от 26.02.2013 г., с който “Фурнари-ФФ“ ЕООД, продава на Веска Нейкова Стойчева движими вещи в 121 позиции. За тези вещи е изготвена оценка от лицензиран оценител, на обща стойност 7 583 лв., като за същите е посочено, че са от обект ул. “ Александровска “ № 1, вх. 3, ет. 2 гр. Р..

         За всички договори са издадени фактури. Сред описаните вещи има такива, за които може да се приеме, че са част от кухненско оборудване, обзавеждане и др. Продадени са също и хладилни, а такива веещи са посочени и в запорното постановление.

         Както бе посочено по-горе, производство по несъстоятелност на“ М. К. “ ЕООД, с предишно наименование  “Фурнари-ФФ“ ЕООД, е открито с решение от 26.08.2013 г. Това означава, че няколко месеца преди момента на постановяване на решението, длъжника вече се е разпоредил с множество вещи, за които съдът приема, че част от тях са вещите, описани в соченото от кредитора НАП-София Постановление за налагане на запор. От друга страна липсват каквито и да било убедителни доказателства за наличието на тези вещи в масата на несъстоятелността както към датата на постановяване на решението за откриване производство по несъстоятелност, така и към настоящия момент – около шест години по късно. Синдика също не е установил наличието на такива вещи в масата на несъстоятелността.

         Съгласно чл. 735, ал. 3 от ТЗ, с решение по чл. 735, ал. 1 от ТЗ, съдът постановява заличаване на търговеца, освен ако са удовлетворени всички кредитори и е останало имущество. В случая не са удовлетворени всички кредитори и не е останали имущество в масата на несъстоятелността. Не са налични и средства по банковата сметка на масата на несъстоятелността. С решението за прекратяване на производството по заличаване на търговеца, на основание чл. 736 от ТЗ, следва да се прекратят и правомощията на синдика, като същият бъде задължен да предаде търговските книги на длъжника.  Не са налице суми по чл. 737 от ТЗ. На основание чл. 738 от ТЗ следва да се прекрати действието на общата възбрана върху имуществото на длъжника, която се заличава служебно от момента на вписване на решението за прекратяване на производството по несъстоятелност в TP.

        Воден от горното и на основание чл. 735, ал. 1, т. 2 от ТЗ съдът

 

РЕШИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по несъстоятелност на “ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47, и производството по т. дело № 44 /2013 г. по описа на ОС - Разград.

         ЗАЛИЧАВА търговеца “ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47.

          ПРЕКРАТЯВА правомощията на синдика на “ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47 М.Д..

         ЗАДЪЛЖАВА синдика да предаде търговските книги на длъжника.

         ПРЕКРАТЯВА действието на общата възбрана върху имуществото на“ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47, която да бъде заличена служебно от момента на вписване на решението за прекратяване на производството по несъстоятелност в TP.

         РЕШЕНИЕТО след влизането му в сила, да се впише в Търговският регистър по партидата на“ М. К. “ ЕООД, ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр. К., обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ № 47.

Решението подлежи на вписване в търговския регистър на основание чл. 622 ТЗ.

Решението да се впише в книгата по чл. 634в ТЗ.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му в Търговския регистър пред Варненски апелативен съд.

Решението да се съобщи на кредиторите и  длъжника по реда на ГПК.

            Препис от решението да се изпрати за вписване в търговския регистър в деня на постановяването му или най-късно на следващия работен ден.

 

 

                                                                             Съдия: