Р          Е          Ш         Е          Н          И          Е              29

 

                                                Гр.Разград, 14. 12. 2018 г.

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

           

Разградският окръжен съд в публично заседание на десети  декември  през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

 

при секретаря Н. Р., като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова т. д. № 78 по описа за 2018 г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

            Искът е с правно основание чл. 155, т. 3 от ТЗ.

            Постъпила е искова молба от Окръжна прокуратура гр. Разград за прекратяване наПърва частна агенция за проучване и поддържане на река Дунав-ДРЙРЕСТ“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Кубрат, ул.Княз Борис I“ № 1 на осн. чл. 155, т. 3 от ТЗ – поради липса на вписан управител за повече от три месеца.

            В срока по чл. 367 ГПК ответникът чрез назначения особен представител е подал писмен отговор на исковата молба. Оспорва иска като недопустим. Твърди, че в тримесечен срок от смъртта на едноличния собственик на капитала и управител на дружеството, наследниците му не са поискали продължаване на дейността на дружеството, съгл. чл. 157, ал. 1 ТЗ и в учредителния акт не е предвидено друго. Ето защо следва да се приеме, че дружеството вече е прекратено по силата на закона. Следователно, правната промяна, която се цели с предявения конститутивен иск, вече е настъпила.

            Съдът, като прецени твърденията и становищата на страните и събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            Ищецът твърди, че ответникът е еднолично търговско дружество с ограничена отговорност. Капиталът му е притежание на едно физическо лице – Д.Д.М., който е починал на 25. 11. 2017 г. За удостоверяване на факта на настъпилата смърт ищецът е приложил препис – извлечение, издаден от Община Враца на 03. 08. 2018 г. Приложено е и удостоверение за наследници № 9090/ 02. 08. 18 г. на Община Варна, според което Д. М. е оставил законни наследници – три пълнолетни деца. Представено е и удостоверение № 174711801673046/ 14. 08. 2018 г. на ТД на НАП по чл. 77, ал. 1 от ДОПК. След служебно извършена справка в търговския регистър, съдът установи, че понастоящем като едноличен собственик на капитала и управител  на „Първа частна агенция за проучване и поддържане на река Дунав-ДРЙРЕСТ“ ЕООД е вписан Д.Д.М., който е починал на 25. 11. 2017 г.

            Въз основа на така изложеното, съдът приема от правна страна следното:

            С Определение № 806/ 17. 09. 18 г. по настоящото дело, съдът е приел, че в тримесечен срок от смъртта на едноличния собственик на капитала и управител на дружеството, наследниците му не са поискали продължаване на дейността на дружеството, съгл. чл. 157, ал. 1 ТЗ и в учредителния акт не е предвидено друго. Дружеството вече е прекратено по силата на закона, искът е процесуално недопустим и съдът е върнал исковата молба на ОП Разград. С Определение № 627/ 15. 10. 2018 г. по в.ч.т.д. № 569/ 2018 г. на АС Варна е прието, че иска е процесуално допустим с правно основание чл. 155, т. 3 от ТЗ и е отменил определението, постановено от ОС Разград за връщане на исковата молба. Според разпоредбата на чл. 278, ал. 3 от ГПК, постановеното определение по частната жалба е задължително за долустоящия съд, поради което следва да се приеме, че искът е допустим с правно основание чл. 155, т. 3 от ТЗ.

            Налице са обстоятелствата по чл. 155, т.3 от ТЗ - настъпилата смърт на 25. 11. 2017 г.  на представляващия дружеството и управител Д.Д.М.. По делото няма данни наследниците му да са заявили продължаване на дейността му с поемане на дружествените дялове. От служебната проверка по партидата на дружеството в ТР се установява, че и към момента не е налице вписване на нов управител на дружеството. В тримесечен срок от смъртта на едноличния собственик на капитала и управител на дружеството, наследниците му не са поискали продължаване на дейността на дружеството. Налице са и обстоятелствата по чл. 157, ал.1 ТЗ, тъй като Д.Д.М. е и едноличен собственик на капитала. Дружеството подлежи на прекратяване по иск на прокурора.

Предвид изхода на делото съдът намира, че следва да осъди ответника да заплати сумата от 50 лева за държавна такса и 300 лв. , платени от бюджета на съда за възнаграждение за особен представител.

Воден от изложеното, съдът

 

 

                                    Р          Е          Ш         И          :

           

 

            ПРЕКРАТЯВА „Първа частна агенция за проучване и поддържане на река Дунав-ДРЙРЕСТ“ ЕООД, ЕИК 201341088 със седалище и адрес на управление гр. Кубрат, ул. „Княз Борис I“ № 1 на осн. чл. 155, т. 3 във вр. с чл. 157, ал. 1 от ТЗ .

            ОСЪЖДА „Първа частна агенция за проучване и поддържане на река Дунав-ДРЙРЕСТ“ ЕООД, ЕИК 201341088 да заплати по сметка на Разградския окръжен съд  сумата 350 лева.

            Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Варненския апелативен съд.

            След влизане в сила на решението препис от него да се изпрати на Агенция по вписванията за вписване на прекратяването, за назначаване на ликвидатор и започване на производство по ликвидация.

 

 

 

                                                                                             СЪДИЯ:

 

 

НР