РЕШЕНИЕ

                                          № …. / 29.05.2019г., гр.Разград

                                            В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На двадесет и девети май, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав

                                                                                     СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д.№ 112 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.632 ал.5 в.в. с ал.1 ТЗ.

С определение № 152 / 21.05.2019г. по настоящото т.д. № 112 / 2018г. е определена за внасяне сумата 5 000 лева за покриване на разноските по несъстоятелността, в едноседмичен срок от вписване на определението в книгата на съда, съгласно изискването на чл.619 ал.3 ТЗ. На кредиторите е указано, че при неизпълнение на указанието ще настъпят последиците на чл.632 ТЗ. Постановяването на определението от първоинстанционния съд е наложено поради липса на такова от въззивния съд, който е счел, че са налице предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност, но не е предприел действия по чл.629б ТЗ и съответно не се е произнесъл с решението по въпроса относно назначаването на временен синдик или спиране на производството, в зависимост от това дали ще бъдат внесени първоначални разноски.

Горепосоченото определение е вписано в книгата на съда по чл.634в ТЗ на 21.05.2019г. Едноседмичният срок за предплащане на необходимите разноски за издръжка на производството по несъстоятелност е изтекъл на 28.05.2019г. В дадения срок кредиторите не са представили доказателства за плащането на определените разноски.

Налице е хипотезата на чл.632 ал.5 в.в. с ал.1 ТЗ за спиране на производството по несъстоятелност. Тъй като във въззивното решение не са дадени указания по чл.632 ал.6 ТЗ, това следва да бъде сторено с настоящото решение, предвид важността на последиците за засегнатите лица и техните трудови права, произтичащи от обявяването на търговеца в несъстоятелност.

Съдът констатира, че междувременно, на 27.05.2019г. е постъпила молба от НАП, с която предявява публични вземания по реда на чл.685 ал.1 ТЗ. При положение обаче, че няма разноски за покриване на разходите по несъстоятелността, вкл. и за възнаграждение на временен синдик, действия по тази молба следва да бъдат предприети след възобновяване на производството, тъй като предполагат наличието на назначен синдик, на когото молбата да бъде докладвана и който да извърши свързаните с разглеждането й действия.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

Спира производството по несъстоятелност по търговско дело № 112 /2018г. по описа на Окръжен съд Разград;

Указва на кредиторите на "Кулеви 2015”ЕООД, че спряното производство по несъстоятелността може да бъде възобновено от съда в срок от една година от вписването на настоящото решение в Търговския регистър, по молба на длъжника или на кредитор, ако молителят удостовери, че е налице достатъчно имущество или ако депозира сумата за предплащане на необходимите разноски.

Указва на кредиторите на "Кулеви 2015”ЕООД, че ако в срока за възобновяване по чл.632 ал.2 ТЗ, такова не бъде поискано, съдът ще прекрати производството по несъстоятелност и ще постанови заличаване на длъжника от Търговския регистър.

Указва на "Кулеви 2015”ЕООД, че съгласно чл.632 ал.6 ТЗ в едномесечен срок от вписването на решението следва да извърши прекратяване на трудовите правоотношения с работниците и служителите, ако има такива, да изпрати уведомления за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, да издаде необходимите документи за трудов и осигурителен стаж и осигурителен доход, да изпълни процедурата за информиране на работниците и служителите, да изготви справки за лицата с право на гарантирани вземания съгласно Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и нормативните актове по прилагането му и да предаде ведомостите в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Действия по молбата на НАП за предявяване на публични вземания ще бъдат предприети в случай на възобновяване на производството по несъстоятелност и назначаване на синдик.

Решението подлежи на вписване в Търговския регистър и в книгата по чл.634в ТЗ и може да се обжалва в седемдневен срок от вписването му в Търговския регистър пред Апелативен съд Варна.

Препис от решението да се изпрати за вписването му в Търговския регистър на основание чл.622 от ТЗ.

Препис от същото да се връчи на молителя и на НАП.

 

 

                                                                               СЪДИЯ: