Р   Е   Ш   Е   Н   И    Е

 

№…

 

Разград

 
 


23.І.2019г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2019

 
                                                 съд                                                                                   

23. І.

 

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

   

2019

 

    №5

 

 търговско  

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

               Производство по реда на чл.274 ГПК във вр. с чл.25 ЗТР .

                Делото е образувано по  жалба на „АГРОХИМ“ЕООД“,ЕИК***,  със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Разград, УЛ.“Марица“№11, ет.І, ап.2, подадена чрез управителя на дружеството-г-н Р.К.  против Отказ №20190104145818 -3/10.І.2019г.     на   длъжностно лице по регистрация  към  АВп   за вписване на следните, заявени с  вх.№ 20190104145818/4.І.2019, обстоятелства:  прехвърляне на дялове от капитала на дружеството от едноличният им собственик Р.К.  в полза на г-жа  М.Е.К..; 2)   вписване на преобретателката  М.К.   като едноличен собственик на капитала на дружеството;    

             В приложение на заявление вх.№ 20190104145818/4.І.2019   са депозирани: приет на 4.І.2019г. учредителен акт на дружеството от приобретателката на дяловете М.К.; Декларация по чл.13, ал.4 ЗТР, с която заявителят Р.К. е декларирал под страх от нак. отговорност истинността на заявените за вписването им обстоятелства;   учредителен акт, приет от Р. К. като едноличен собственик на дружествения капитал на 20.Х.2018г.;  Декларация по чл.129, ал.2 във вр. с ал.1 ТЗ, с която   под страх от нак. отговорност Р.К. е декларирал, че към дата на извършено от него безвъзмездно прехвърляне на дяловете му в капитала на дружеството, последното няма неизплатени изискуеми се възнаграждения и обезщетения по трудови договори, задължителни осигурителни вноски и пр.;  Договор от 4.І.2019г. за прехвърляне на притежаваните от Р. К. 50 дяла на обща стойност от 5 000,00лв. чрез дарение на М.К., с извършено на 4.І.2009г.  нот. удостоверяване на подписи и съдържание, съответно под №109 и №110 по рег. опис на нотариус  Д.Върлева, рег.№480НК и р-н на действие при РС-Варна; Протокол от 4.І. 2019г. за взето от Р. К., в качеството му на едноличен собственик на  капитала, решение за прехвърляне на дяловете чрез дарение на М.К. и вписване на това обстоятелство  по партида на дружеството в ТР .

              За да постанови  отказа  си за вписване заявените от жалбоподателя обстоятелства, длъжностното лице е     посочило, че при дължимата по реда на чл.21 ЗТР проверка е констатирало, че приложените към заявлението протоколи с взети от органа на дружеството решения за приемане на съдружник и за избор на управител, не отговарят на изискванията на чл.137, ал.4 ТЗ, тъй като съдържанието и положените под тях подписи не са нотариално удостоверени. В мотиви на отказа си длъжностното лице е посочило, че при дадени му в този смисъл указания, жалбоподателят не е отстранил така констатираната  нередовност в срок.

                Жалбоподателят намира, че на посоченото основание , отказът е незаконосъобразен и неследащ се от приложените към заявлението документи. Твърди, че с изрична разпоредба на учредителния си акт , дружеството е приело, че за валидността на взетите от органите му решения е достатъчна писмена форма, без нот. заверка.(вж.чл.9, т.8 от Учредителния акт).

            След като съобрази изложените от жалбоподателя доводи и събраните по делото доказателства, съдът намира следното:

             Частната жалба е подадена в законоустановения срок срещу акт, подлежащ на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ и от лице, което има право и интерес от обжалването, поради което същата е процесуално допустима

       Разгледана по същество, частната жалба е основателна.

          Предмет на регистърното производство, по което е постановен обжалвания в настоящото производство отказ, е вписване по партидата на „АГРОХИМ“ЕООД“,ЕИК***   в търговския регистър на следните промени, във вече вписани обстоятелства:  1) прехвърляне дяловете  на вписания като едноличен  собственик К. в полза на М. К.; 2)   вписване на последната, в качеството й на техен преобретател,    като едноличен собственик на капитала на дружеството  и   3) вписване на приетия от новия едноличен собственик учредителе акт.

              При подаване на заявление за вписване на определени обстоятелства в търговския регистър длъжностното лице, което е компетентно да извърши вписването, съответно да постанови отказ, извършва проверка, както на редовността на подаденото заявление – дали то изхожда от оправомощено лице и е ли е  изготвено при спазване на предвидените в закона форма и ред, а също така и за това дали от представените от заявителя документи се доказва, че заявените за вписване обстоятелства съществуват, както и че те съответстват на закона, т.е. че не противоречат на императивни законови норми /чл. 21, т. 5 ЗТРРЮЛНЦ/.

               Въз основа на доказателствата и след служебно извършена проверка по партида на  жалбоподателя,съдът установява, че дружеството е създадено като такова с ограничена отговорност от едно лице-чл.114, ал.3ТЗ.  Дружествения капитал е регистриран в размер на 5000,00лв., разпределен на 50 дяла с номинал от 100,00лв. Като едноличен собственик на дружествения капитал  е вписан неговият единствен учредител-Р.К..

          От представените в образуваното регистърно производство документи се установява, че на 4.І.2019г.   между Р. К., като прехвърлител   и М.К. като приобретател, е сключен договор за  дарение за  всички, формиращи капитала на дружеството 50 дяла с номинал от 5000,00лв., по отношение на които, като едноличен собственик в регистъра е вписан прехвърлителя по сделката.   Съответно на изискванията на чл.129, ал.2 ТЗ,  прехвърлянето на дяловете   е извършено с договор, сключен с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието му, извършени едноременно. Т.е., прехвърлянето на дяловете чрез дарение е  сключено в предвидената в чл. 129, ал. 2 ТЗ форма за действителност и са произвел действие по прехвърляне в патримониума на купувача М.К.  на всички дружествени дялове от капитала на дружеството-жалбоподател.

              Преобретателят на дружествените дялове по договора не е съдружник, а трето за дружеството лице, поради което и съгласно чл. 129, ал. 1 ТЗ, за да могат тези договори да породят правно действие, следва да се установи, че са налице следните допълнителни предпоставки: 1) че са спазени изискванията за приемане на нов съдружник, които са тези предвидени в чл. 122 ТЗ, а именно, че купувачът на дяловете е подал писмена молба до дружеството за приемането му за съдружник, в която той заявява, че приема условията на дружествения договор съответно на учредителния акт,  2) да се установи, че дружеството, чиито дялове от капитала са предмет на сключената прехвърлителна сделка, няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. От мотиви към постановения от длъжностно лице при АВ е видно, че същото е приело, че тези изисквания са изпълнени, но удостоверяващите ги протоколи, не отговаряли на изискванията на чл.137, ал.4 във вр. с ал.1, т.т. 2, 4,5 и 7ТЗ. За този си извод, противно на приложените като доказателство Учредителни актове, длъжностното лице не е съобразило, че според чл.9, т.8 на същите,  за  валидността на взетите от органите му решения, дружеството е приело обикновена писмена форма, без нотариално удостоверяване.

            Представеният протокол-решение на едноличния собственик на капитала на  от 4.І.2019г. за вземане на решение за прехвърляне на дружествените дялове, въз основа на което се иска вписване на промени по партидата на дружеството, е съставен в обикновена писмена форма. В актуалния към датата на приемане на това решение учредителен акт (обявен и достъпен в електронната партида на дружеството жалбоподател), е налице разпоредба (чл. 9,т.8), с която е предвидено, че едноличният собственик на капитала решава въпросите от компетентността на Общото събрание, за което се съставя протокол в обикновена писмена форма, каквато възможност е уредена в чл. 137, ал. 4 във вр. с чл. 147, ал. 2 ТЗ, поради което и изискуемата съгласно тази правна норма форма за действителност е спазена.  

          По изложените съображения, съдът намира, че обжалвания отказ следва да бъде отменен и на Агенцията по вписванията да бъдат дадени задължителни указания за вписване  на заявените от жалбоподателя обстоятелства.

Водим от горното Разградският  окръжен съд

Р Е Ш И:

 

 ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН Отказ №20190104145818 -3/10.І.2019г.     на   длъжностно лице по регистрация за вписване   заявените  с  вх.№ .№ 20190104145818/4.І.2019  обстоятелства и 

На основание чл. 25, ал.5 ЗТР УКАЗВА на Агенцията по вписванията да извърши вписване на обстоятелствата по   Заявление    вх .№ 20190104145818/4.І.2019

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                           

 

                                                                  Съдия:

 

ГО/ЛС