Р           Е          Ш         Е          Н          И          Е     

 

                                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

                     Гр.Разград, 29. 01. 2019 г.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и девети януари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

   

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова т. д.  № 7 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ.

            Производството по делото е образувано въз основа на жалба, подадена чрез Агенцията по вписванията от Н.Д.П.– ликвидатор на „БОАЗА – ИМКОМС“ ООД в ликвидация  против Отказ № 20181203142809/ 04. 12. 2018 г. на Длъжностно лице от Агенцията по вписванията за вписване на промени по партидата на „БОАЗА – ИМКОМС” ООД по Заявление вх. № 20181203142809/ 03. 12. 2018 г. В жалбата се твърди, че отказът е незаконосъобразен, поради противоречието му с материалния и процесуалния закон.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от надлежна страна против акт, подлежащ на съдебен контрол.

            Длъжностното лице по регистрацията е било сезирано със заявление за вписване на обстоятелства по партидата на „БОАЗА – ИМКОМС” ООД – заличаване на дружеството. Към заявлението са представени Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТР, Декларация по чл. 273, ал. 1 от ТЗ,  Краен ликвидационен баланс към 31. 10. 18 г., пояснителен доклад към баланса, покана за заключително събрание на съдружниците, разписки за връчване на съдружниците, Удостоверение № 5505-16-32/ 02. 11. 2018 г. от ТД на НОИ гр. Разград, Протокол от проведено ОС на съдружниците от 30. 11. 2018 г. Длъжностното лице по регистрацията е приело, че компетентен орган за вземане решение за заличаване на дружеството е общото събрание на съдружниците по аргумент на чл. 270 във вр. с чл. 137 от ТЗ. На проведеното ОС, взело решение за заличаване на дружеството са присъствали съдружници, притежаващи 49, 40 % от капитала, а съгл. чл. 137, ал. 2 от ТЗ, решението следва да бъде взето с мнозинство повече от ½ от капитала. С оглед на това, длъжностното лице, постановило отказа е приело, че не е налице валидно правно взето решение за заличаване на дружеството. Другото основание за отказ е, че не е приложен годишен отчет на ликвидатора, според изискванията на чл. 21, ал. 3, т. 12 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

            Въз основа на така изложеното, съдът приема, че разгледана по същество, жалбата е основателна.

            Предпоставка за вписване на заличаването са удостоверяване на обстоятелствата по чл. 273, ал. 1 ТЗ, които от своя страна са обусловени от изпълнение на действията и съставяне на документите по чл. 268 ТЗ, чл. 270 ТЗ, чл. 271 и чл. 272 ТЗ. Според разпоредбите на чл. 270, ал. 2 от ТЗ, чл. 272, ал. 4 ТЗ, ръководният орган на дружеството се произнася за приемането на началния баланс, на годишното приключване и за освобождаването от отговорност на ликвидаторите, отписване на несъбираеми вземания. Разпоредбата на чл. 270, ал. 2 от ТЗ не изисква кворум, нито препраща към чл. 137, ал. 3 от ТЗ, относно необходимия кворум и компетентност на общото събрание на дружеството, за да се приеме, че има изискване за мнозинство повече от 1/2 от капитала при гласуване на решението. Предвид систематичното място на разпоредбата на чл. 270, ал. 2 от ТЗ, следва да се счита, че решението се приема от ръководния орган с обикновено мнозинство, предвидено чл. 272, ал. 4 от ТЗ. В случая, от приложените доказателства се установява, че ликвидаторът е свикал общо събрание с дневен ред по чл. 270, ал. 2 от ТЗ с писмена покана, връчена на съдружниците. На проведеното ОС на 30. 11. 2018г. , според представения протокол, е взето решение за заличаване на дружеството. На ОС са присъствали съдружници, притежаващи 49, 40 % от капитала, т. е. решението е прието с обикновено мнозинство. По изложените съображения длъжностното лице, постановило отказа неправилно е приело, че не е налице валидно взето решение за заличаване на дружеството.

При подаване на заявление за вписване на промяна в подлежащи на вписване обстоятелства, длъжностното лице дължи проверката по чл. 21 ЗТРРЮЛНЦ. Когато при проверката се установи, че към заявлението не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса, длъжностното лице по регистрацията, на основание чл. 22, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ, е длъжно да даде указания на заявителя за отстраняване на нередовността.

В случая, длъжностното лице е констатирало, че не е приложен годишния отчет на ликвидатора. Липсата на конкретни указания представлява неизпълнение на задължението на длъжностното лице по чл. 22, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ.

Предвид горното, отказът следва да бъде отменен като незаконосъобразен, като  на длъжностното лице по регистрация бъде указано да определи възможен срок за изпълнение на указанията до заявителя да представи годишния отчет.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  на осн. чл. 25, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ

 

Р           Е          Ш         И     :

 

ОТМЕНЯ отказ с рег. № 20181203142809/ 04. 12. 2018 г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията, Търговски регистър.

            УКАЗВА на длъжностното лице преди да се произнесе по Заявление вх. № 20181203142809/ 03. 12. 2018 г. да даде на основание чл. 22, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ указания на заявителя - Ликвидатор на „БОАЗА – ИМКОМС“ ООД да представи годишния отчет, както и да определи възможен срок за изпълнение на тези указания.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията.

 

 

 

                                                                                     Съдия:

 

ГО/ЛС