Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

№ 18

 

гр. Разград, 01.03.2019 г.

 

 

 

В   ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

 

Окръжен съд Разград, в закрито заседание на 01.03.2019 г., в състав:

                                                           съдия: Атанас Христов

 

като разгледа докладваното от съдия Атанас Христов търговско дело 11 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 25, ал. 4 Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, вр. с Глава ХХI ГПК.

Образувано е по жалба с вх. № 20190220163647 по описа на Агенция по вписвания подадена от "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД, ЕИК 826038927,  седалище и адрес на управление:   област Разград, община Лозница, гр. Лозница 7290, ул. Георги Димитров No 8, с управител Ф.Е.Х., подадена чрез управителя му.

Жалбата е подадена срещу отказ № 2019011760110-2/23.01.2019г. на Агенция по вписвания, постановен по заявление с входящ № 2019011760110/17.01.2019г.

Жалбоподателят навежда твърдения за неправилност и незаконосъобразност. Счита, че указанията на ДЛР за представяне на документи, на осн. чл.22, ал.5 ЗТРРЮЛНЦ, са били  напълно неоснователни и излишни. Намира че не е следвало да представя и изискания му документ за внесена в банкова сметка ***, за сума в размер на поетите дялове. Излага подробни съображения. Моли съда да отмени отказа и да разпореди на длъжностното лице по регистрацията да впише заявените обстоятелства. 

Като подадена от лице с правен интерес в законовия срок, жалбата е процесуално допустима.

Разгледана по същество, същата се явява неоснователна по следните съображения:

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, приема за установена следната фактическа обстановка:

Със заявление по образец А4 с № 2019011760110/17.01.2019г. г. е поискано вписване на промени по партидата на "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД в следстве на прекратено участие в дружеството поради смърт на А.И.И., С.П.К., Ф.И.Х., Г.Ц.К., С.Х.С., Б.Д.К., Ш.Х.А., Ю.И.Х.и С.Н.В., и поемането на дружествените дялове на починалите съдружници от страна на съдружника Ф.Е.Х..

Към заявлението са приложени: декларация чл. 13, ал. 4 ЗТР, документ за внесена държавна такса, протокол от Общо събрание на съдружниците на "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД, списък на присъстващите съдружници на "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД, покана за общо събрание на съдружниците на "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД за 02.12.2018г., известия за доставяне /л. 42-67/.

Видно от горецитирания протокол от провело се ОСС, е че е било взето решение  че освободените дялове на починалите съдружници /посочени поименно по-горе/, ще бъдат поети от съдружника Ф.Е.Х..

С указания № 2019011760110/22.01.2019г., на осн. чл. 22, ал.5  ЗТРРЮЛНЦ, длъжностното лице е указало на заявителя да представи:

1/ доказателства за внасяне на частта от капитала, която се поема от починалите съдружници,

2/покани изпратени, съответно получени от живите съдружници, с оглед установяване на възможността за провеждане на общото събрание с вземане на решенията съобразно изискванията на закона /л. 68-69/.

Жалбоподателят представил известия за доставяне, писмо от Община Разград с изх. № АО-05-03-7221-1 от 26.09.2018г., Дружествен договор на "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД от 02.12.2018г. /л.70-90/.

Безспорно е, както се сочи и в самата жалба, че жалбоподателят не е представил посочените в т. 1 доказателства  /документ за внесена в банкова сметка ***, за сума в размер на поетите дялове/.

С обжалвания отказ е отказано вписването на заявените обстоятелства поради неизпълнение на указанията в срок /л.10-11/.          

Въз основа на така приетата установена фактическа обстановка, съдът достига до следните правни изводи:

В разпоредбата на чл.21 ЗТР е изброен изчерпателно обхватът на проверката, която длъжностното лице по регистрацията следва да извърши, която проверка обхваща и преценка дали заявеното обстоятелство съществува, като съответствието му със закона се установява от представените по делото документи, която проверка е формална- въз основа на представените със заявлението документи, при наличието на които длъжностното лице е длъжно да извърши исканото вписване на заявените обстоятелства, подлежащи на вписване. 

Капиталът на дружеството с ограничена отвореност е разпределен на дялове, чиято сума следва да бъде равна на размера на капитала- чл.117, ал.2 от ТЗ. 

По отношение поемането на дружествените дялове на починалите съдружници в "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД от съдружника Ф.Е.Х., съдът следва да се съобрази, че поемането на дружествени дялове, което се извършва в хипотезите на напускане на съдружник, при изключване и при наследяване на починал съдружник, какъвто е настоящия случай, е признат от правото способ за придобиване на дружествени дялове. При смърт на съдружник в ООД правата върху неговите дружествени дялове се наследяват от наследниците му, които обаче не встъпват в членствените правоотношения на наследодателя си с всички произтичащи по тях права и задължения, а следва да подадат молба до дружеството, което да се произнесе с решение на ОС за приемането им като съдружници, с оглед на обстоятелството, че дружеството с ограничена отговорност е уредено като капиталово, но притежава и редица елементи характерни за персоналните търговски дружества. До приемането им от ОС наследниците нямат качеството съдружници.

Съдружникът Ф.Е.Х. е  упражнил правото си да поеме дяловете на починалите лице с решение, което представлява едностранен правен за придобиване на дружествените дялове на починалия съдружник, който способ е допустим при положение, че е уреден в дружествения договор. Нещо повече, допустимо е дори правото на наследниците на починалия да встъпят в дружеството да бъде изключено, с оглед на свободата на договаряне при сключване на дружествени договори и персоналния елемент при дружествата с ограничена отговорност.

При всички случаи наследниците, като правоприемници на своя наследодателя в правата му по притежаваните от него приживе дружествени дялове, имат право на вземане в размер част от стойността на дружественото имущество, пропорционална на наследените дялове, което право не може да им бъде отнето с противни уговорки в дружествения договор и което право се определя съгласно разпоредбата на чл. 125, ал. 3 ТЗ.

Размерът на дяловете на съдружниците е елемент от задължителното съдържание на дружествения договор /чл.115, т.5 ТЗ/, който от своя страна е от подлежащите на вписване обстоятелства съгласно чл.119, ал.2 ТЗ. Следователно поемането на дяловете на починал съдружник, респективно увеличението на дяловете на поелите ги съдружница са подлежащи на вписване обстоятелства, които се попълват по т.19 от Заявлението за вписване, а не по т.24, тъй като не се касае за прехвърляне на дялове чрез сделка.

Необходимо условие съдружник да придобие поетите дружествени дялове обаче, е същите да преведат паричната сума, равна на номиналната стойност на поетите дялове по банкова сметка ***, съответно в охранителното производство по вписване на това обстоятелство да представят доказателство за изпълнение на това си задължение. При всички хипотези на поемане на дружествени дялове в ООД правният ефект е същият, както и при едновременно намаляване и увеличаване на капитала, при запазване на стойността му.

След настъпване на смъртта на съдружника, остават свободни (непоети) дялове от капитала, които се поемат от останалите посочени в дружествения договор съдружници. В този случая правният ефект от поемането на освободени дялове на починал съдружник е същият като при едновременно намаляване и увеличаване на капитал. В случая не се касае до правоприемство, породено от прехвърлителна сделка, тъй като поемането настъпва по силата на едностранна сделка на поемащите дяловете съдружници, които следва да заплатят дялови вноски в размер на номиналната стойност на придобитите от тях дялове. Задължението за изплащане на дялова вноска за придобитите дялове е основно  задължение на всеки съдружник в ООД чрез което се формира капитала на дружеството. Независимо дали е парична или непарична, дяловата вноска следва да бъде реално извършена и при всички случаи ефективното ѝ плащане/внасяне представлява условие за първоначално вписване /чл.119, ал.1, т.4 и 5/, а следователно и за вписване на промени в капитала на едно ООД. Да се допусне вписване на поемане на дялове на починал съдружник от другите съдружници, без да са представени доказателства за изплащане на номиналната стойност на дяловете или без доказателства, че чистата стойност на имуществото отговоря на стойността на капитала, би означавало на новите съдружници фактически да се опрости задължението им да изплатят дяловите си вноски за придобитите дялове, което е недопустимо съгласно императивната разпоредба на чл. 73а ТЗ и на следващо място би означавало да се нарушат разпоредбите на чл.150 -153 ТЗ, предвиждащи защита на кредиторите при намаляване на капитала.

Такава е и формираната съдебна практика намерила израз в Решение № 1110 от 03.05.2018 г. постановено по фирмено дело № 59 по описа за 2018 год. на Софийски апелативен съд, търговско отделение, 13 състав, както и потвърденото с него Решение № 2087 от 08.11.2017год., постановено по т.д. № 2687/2017 год., СГС, ТО, VІ- 21 състав.

По изложените съображения, съдът намира, че постановения отказ, е законосъобразен а жалбата срещу него следва да се отхвърли.

Тъй като неизпълнението на указанието по пункт 1 /доказателства за внасяне на частта от капитала, която се поема от починалите съдружници/ е самостоятелно основание за отхвърляне на жалбата, то съдът намира за безпредметно да обсъжда дали останалите указания, дадени на осн. чл. 22, ал.5 ЗТРРЮЛНЦ, са били изпълнени от жалбоподателя /л. 68-69/.

 

Воден от горното, съдът 

 

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата с вх. № 20190220163647  подадена от  "АГРОСТРОЙКОМЕРС" ООД, ЕИК 826038927,  седалище и адрес на управление: област Разград, община Лозница, гр. Лозница 7290, ул. Георги Димитров No 8, с управител Ф.Е.Х., подадена чрез управителя му ПРОТИВ отказ № 2019011760110-2/23.01.2019г. на длъжностно лице по регистрация към Агенция по вписвания, постановен по заявление с входящ № 2019011760110/17.01.2019г.

Препис от решението да се връчи на жалбоподателя, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.

 

 

съдия:

 

ГО/ЛС