Р  Е  Ш  Е Н  И  Е

 

23.V .2019

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                             Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

14.V.

 

2019

 
                                                 съд                                                                                

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В публично заседание в   състав:

 ДГ

 
                                                                                            Председател

Секретар:                                      

2019

 

 ТЪРГОВСКО

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

19

 
                                 дело номер                        по описа на РОС за                               година

съобрази следното:

         

          Производството   по чл. 632  във вр. с чл.625 и сл. ТЗ.

              Делото е образувано по молба вх. №1706/17.ІV.2019г., подадена от  „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120 чрез представляващия го по пълномощие –адв.Д.Роев,  за   обявяване  на дружество в несъстоятелност поради изпадането му в    неплатежоспособност, при установима от съда начална дата на неплатежоспособността. В молбата се твърди, че дружеството не е в състояние да изпълни изискуеми вземания в общ размер на 136 349,12лв., от които:99 709,23лв. в изпълнение на парични задължения по кредитни договори; 36 639,89лв. –публични държавни вземания. В условя на евентуалност и на осн.чл.742ТЗ поддържа искане за обявяване на дружеството в свръхзадълженост.

           Към молбата се следва прилагане на:  Списък на кредитори; Счетоводен баланс на дружеството  към 31.ХІІ.2017г.; Справка за обявени в периода от 2012 до 2019,вкл.   ГФО;  Списък на активи и пасиви към 17.ІV.2019г; Уведомление по чл.78ДОПК вх.№174291900987921/17.ІV.2019г.; 

             В с.з., чрез повереника си-адв.Роев, дружеството заявява, че поддържа молбата си и съответно на доказаните по делото обстоятелства, моли за обявяването му в несъстоятелност при хипотеза на чл.632, ал.1ТЗ поради липса на средства за покриване началните разноски в производството. Алтернативно излага аргументи за откриване на производство  по несъстоятелност  и при хипотези на чл.630, ал.1ТЗ при заявена в пледоария начална дата на непатежоспособност-4.ХІІ.2018.   

                  Обсъдени в съвкупност и във връзка с доводите на молителя , събраните по делото доказателства дават основание на съда да приеме за установена следната фактическа обстановка:

             По делото се явява безспорно  установена,  изискуемата се по отношение на молителя  активна материално правна легитимация на търговец по  см. на чл.607а ТЗ.  

         За установяване на икономическото състояние на дружеството по делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза.  Относимо към датата на депозираното от нея заключение, експертизата установява,  че ответното дружество има ликвидни и изискуеми задължения в общ размер на  96 039,34лв. От които:

        І Задължения от публично правен характер към НАП   в размер на  36 917,70лв., включващи главници и лихви по ДДС, ДОД и Корпоративен данък. Същите са предявени за разпределение по изп.д.№80525333/2018 на публичен изпълнител при ТД на НАП-Варна -Байрактаров.

       ІІ По търговски сделки към 9.V.2019., непогасените парични задължения са в общ размер на 59 121,65лв., включващи  

               1/ Към доставчици-240,90лв.;   

               2/Към кредитодател „УниКредит Булбанк – 54396,22 по кредит-овърдрафт и 1 302,56лв. по Кредитна карта;

               3/Към Енергоремонт Козлодуй - 3 180,96лв.,дължими по кредитно известие 427/24.ІV.2018г.;

              4 Дружеството има дългосрочен заем към ОББ от 15.V.2018г.  общ размер назадължението-39 224,60лв.

              В заключение, назначената по делото СИЕ  установява, че  към дата на молбата за поставянето му в производство по несъстоятелност, дружеството  не притежава   ДМА, КМА и финансови активи, в това число и краткосрочни вземания, позволяващи му да покрие задълженията си,   без да застраши интереса на някой от  кредиторите си. Относимо към дата на подаване на молбата,  видно и от изготвения към 9.V.2019г. баланс, собственият му капитал е в отрицателна величина .   Към 1.V.2018г. Дружеството е преустановило дейността си, няма персонал и задължения по трудови договори, и  не отчита наличност на собствени парични средства и движение на парични потоци.

                Коефициентите  за финансова автономност и задлъжнялост за ликвидност, считано от 4.ХІІ.2018г. до днес  са със стойности значително под референтните такива. Съответно:  Коефициентът му за обща ликвидност е 0,53-052  при препоръчителна от 1,2 -2; коефициентите  за бърза ликвидност е 0,53-0,52 при изискуем в порядъка на 1 -1,2; коефициентът за абсолютна ликвидност е 0,001-0,003 , при изискуем от 0,5 до 0,7.    Така установените от вещото лице  коефициенти сочат на трайни и необратими финансови затруднения.  

                   Началната дата на неплатежоспособността на длъжника следва да се определи  при съобразяване общото му икономическо състояние   и момента на спиране на обслужване на задълженията му

                    С оглед изложеното, съдът намира, че са налице всички предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност по смисъла на чл. 608, ал.1 и 3 ТЗ. Съдът приема, че молителят не е в състояние да плати частично или изцяло вземания на отделни свои кредитори. Поради това и следва да бъде открито производство по несъстоятелност.

 

 

 

 

Като начална дата на неплатежоспособността, съдът намира, че следва да се приеме 4.ХІІ.2018г. – установена от вещото лице като дата, на която дружеството е декапитализирано и е в невъзможност да изпълнява задълженията си към всички кредитори.  

                 Предвид установената липса на средства за покриване началните разноски в производството по несъстоятелността, с протоколно определение от провелото се на 14.V.2019г.   с.з.,  обявено с вписването му в ТР по партида на молителя на 15.V. 2019г. ,  на осн.чл.629б съдът предостави на     

 

 

 

  длъжника и неговите кредитори    възможност   да предплатят разноските по несъстоятелността, определени в размер на 3 000 лв. като същите са изрично предупредени и  за последиците от невнасянето им. Това не е сторено нито от длъжника, нито от неговите кредитори, поради което съдът  намира, че следва да се постанови решение по реда на чл. 632, ал.1 ТЗ - т.е. длъжникът едновременно да се обяви в неплатежоспособност и несъстоятелност, като се спре производството по настоящото дело до предплащане на началните разноски по чл. 629б ТЗ.

 

 

 

 

  Водим от горното и на основание чл. 632, ал. 1 от ТЗ РОС

 

Р          Е          Ш        И :

           

          ОБЯВЯВА „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120   в НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ.           

          ОПРЕДЕЛЯ НАЧАЛНА ДАТА НА неплатежоспособността – 4.ХІІ.2018г.(четвърти декември  две хиляди  и осемнадесета година.

               ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на  „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120

          ПОСТАНОВЯВА ОБЩА ВЪЗБРАНА И ЗАПОР НА ИМУЩЕСТВОТО на  „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120  

         ПОСТАНОВЯВА ПРЕКРАТЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО на   „„МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120

           ОБЯВЯВА    „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120        В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ .

            На осн.чл.632, 1 ТЗ СПИРА ПРОИЗВОДСТВОТО по т. д. № 19/2019 г. по описа на Разградски окръжен съд.

            УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че спряното производство по несъстоятелност може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на решението, по молба на длъжника или на кредитор, ако те удостоверят, че е налице достатъчно имущество или ако депозират необходимата сума за предплащане на началните разноски по чл. 629б от ТЗ, определена от съда  в размер на 3000,00лв.(три хиляди лева)

           УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че ако в срока по чл. 632, ал. 2 от ТЗ не бъде поискано възобновяване на спряното производство по несъстоятелност, производството ще бъде прекратено и ще бъде постановено заличаване на длъжника от търговския регистър.

           ОСЪЖДА  „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ЕООД,  ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“№120  да заплати на РОС ,за сметка на масата на несъстоятелността,   държавна такса в размер на 250,00лв.

             Решението подлежи на вписване в търговския регистър съгласно чл. 622 от ТЗ.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

               Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията на основание чл. 14 от Закона за търговския регистър за вписване в търговския регистър.

              Решението, съгласно чл. 613а, ал. 1 от ТЗ подлежи на обжалване пред ВнАпС в седмичен срок от вписването му в търговския регистър, включително и от трети лица, които имат вземане, произтичащо от влязло в сила съдебно решение или от влязъл в сила акт, установяващ публично правно задължение, съгласно чл. 613а, ал. 2 от ТЗ.

              ДЕЛОТО да се докладва на съдията-докладчик или при негово отсъствие на председателя на съда, респ. негов заместник, незабавно при постъпване на доказателства за внасяне на сумата за разноски по несъстоятелността, респ. - след изтичане на срока по чл. 632, ал. 2 ТЗ (една година от вписване на решението), ако в този срок не е поискано неговото възобновяване по молба на длъжника или на кредитор.

 

                                                                  Съдия –докладчик:

 

 

ДГ