Р           Е          Ш         Е          Н          И          Е     

 

                                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

                     Гр.Разград, 10. 09. 2019 г.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на десети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

   

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова т. д.  № 44 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ.

            Производството по делото е образувано въз основа на жалба, подадена чрез Агенцията по вписванията от „Паризер Боте“ ООД гр. Кубрат  против Отказ № 20190823122731-2/ 29. 08. 2019 г. на Длъжностно лице от Агенцията по вписванията за вписване на промени по партидата на „Паризер Боте ” ООД по Заявление вх. № 20190823122731. В жалбата се твърди, че отказът е незаконосъобразен, поради противоречието му с материалния и процесуалния закон.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от надлежна страна против акт, подлежащ на съдебен контрол.

            Длъжностното лице по регистрацията е било сезирано със заявление за вписване на обстоятелства по партидата на „Паризер Боте ” ООД – прехвърляне на дружествени дялове, вписване на едноличен собственик на капитала и управител, промени в дружествения договор. Към заявлението са представени Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ, Декларации по чл. 142 от ТЗ, по чл. 141, ал. 8 от ТЗ, декларация-съгласие, протокол от проведено извънредно общо събрание на съдружниците, договор за прехвърляне на дружествени дялове с нотариална заверка на подписите, учредителен акт на „Паризер Боте“ ЕООД. Длъжностното лице по регистрацията е приело, че не са представени декларации по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1 от ТЗ, че няма изискуеми и неизплатени задължения по чл. 129, ал. 1 от ТЗ и е дало Указания № 20190823122731 в този смисъл. Указанията не били изпълнени и  с оглед на това, длъжностното лице е приело, че не са представени декларации по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1 от ТЗ и е постановило отказа. Съдът извърши служебно справка по образуваното пред РОС т. д. № 42/ 2019 г.  и установи, че във връзка с дадените му указания заявителят е подал заявление по образец  Ж1 с Обяснителна записка, съдържаща несъгласие с дадените указания.

            Въз основа на така изложеното, съдът приема, че разгледана по същество, жалбата е основателна.

В случая, не са били налице предпоставките за даване на указания за отстраняване на недостатъци на подаденото заявление. Прехвърлянето на дружествени дялове от един съдружник на друг, каквато е настоящата хипотеза, се извършва свободно, чрез договор в писмена форма с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно. Със заявлението е представен договор с предмет, заявеното за вписване прехвърляне на дялово участие между съдружниците, сключен в изискуемата форма за действителност.

Съгласно чл. 129, ал. 1 от ТЗ (Доп. ДВ, бр. 102 от 2017 г., в сила от 22.12.2017 г.), прехвърлянето на дружествения дял на трети лица се извършва при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник и ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. Предвидените в посочената разпоредба допълнителни изисквания се прилагат единствено в случаите, когато се извършва прехвърляне на дружествени дялове на трети лица, каквато не е настоящата хипотеза. Това произтича от граматическото тълкуване на разпоредбите на чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от ТЗ.

Предвид горното, отказът следва да бъде отменен като незаконосъобразен, като  на длъжностното лице по регистрация бъде указано да извърши поисканото вписване.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  на осн. чл. 25, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ

 

Р           Е          Ш         И     :

 

ОТМЕНЯ отказ с рег. № 20190823122731-2/ 29. 08. 2019 г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията, Търговски регистър.

            УКАЗВА на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията, Търговски регистър да извърши поисканото вписване по Заявление вх. № 20190823122731/ 23. 08. 2019 г. наПаризер Боте“ ООД.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията.

 

 

 

                                                                                     Съдия: