П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 14 май 2019 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

четиринадесети май 2019 г. в следния състав:

 

Председател:    РАЯ ЙОНЧЕВА

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор:

сложи за разглеждане докладваното  от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ т. дело

№ 19/2019 година

          На именното повикване в 13,30 часа се явиха:

 

            ЗА МОЛИТЕЛЯ „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ ЕООД се явява повереника им адв.РОЕВ, редовно упълномощен и приет от съда.

          ВЕЩОТО ЛИЦЕ лично.

СЪДЪТ установи, че по отношение на молителя няма върнат отрязък от призовка, от която да се установи редовност на призоваването за днешното съдебно заседание.

Докладва на присъстващия в залата техен пълномощник обстоятелството, че назначената по делото СИЕ е депозирала заключението си на 13.05.

          Адв.РОЕВ: Запознат съм със съдържането на заключението, беше ми изпратено от г-жа Д. по имейл, не правя възражения за несвоевременно представяне на СИЕ, давам съгласие да бъде даден ход на делото.

          СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

          Адв.РОЕВ: Нямам възражение по доклада. Няма да соча други доказателства.       

          СЪДЪТ ДОКЛАДВА ДЕЛОТО:

Постъпила е молба вх. №1706/17.ІV.2019г., подадена от „МИНКОВ И КОМПАНИЯ“ ЕООД,  ЕИК202131534, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в с.Осенец, Разградска обл., ул.“Стефан Радков“ №120 чрез представляващия го по пълномощие - адв.Д.Роев, за обявяване дружество в несъстоятелност поради изпадането му в неплатежоспособност, при установима от съда начална дата на неплатежоспособността. В условя на евентуалност и на осн.чл.742ТЗ претендира свръхзадълженост,  В молбата се твърди, че дружеството не е в състояние да изпълни изискуеми вземания в общ размер на 136 349,12лв., от които:99 709,23лв. в изпълнение на парични задължения по кредитни договори; 36 639,89лв. –публични държавни вземания.

             Позовано на така изложените обстоятелства, в основание на искането си сочи предпоставките на чл.630, ал.21 ТЗ - за откриване на производство по обявяването му в несъстоятелност, обявяването му  в неплатежоспособност, респ. в свръхзадълженост.

            

ПРИЕМА представените с молбата доказателства.

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ

Г.Г.Д.: 57г., неосъждана, разведена, б.р.

          ПРЕДУПРЕДЕНА за наказателната отговорност по чл.291 НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ: В изпълнение на задачата направих справка в НАП, офис Разград по отношение на задълженията и подадените декларации от молителя, направих справка в ТР и в счетоводството. Въз основа на получената информация изготвих заключение така, както го представих и го поддържам в настоящото заседание.

Датата 03.04. касае първата дата на задължение, което не е обслужено.

Датата на последното плащане е към работници и служители, което е от 18.05.2018 г. и считано от тогава съгласно справките, подавани в НАП, дружеството няма задължения към работници и служители, няма задължения не само за заплати, но и за осигуровки, а задълженията касаят само ДОД.

Имаме едно плащане  на 29.06.2018г., което е към банка, което всъщност е последното плащане. Има и други плащания, овърдрафт, лихви на 04.12.2018 г. в размер на 212 лв. и там има плащане, но това са спорадични плащания, по принцип дружеството не може да изпълнява всички задължения.

Дружеството е спряло дейността си към 01.05.2018 г. и от тогава дружеството няма никакви постъпления. То всъщност и цялата 2018 г. не е имало приходи от продажба на стоки и продукция, и затова не могат да се изчислят коефициентите за период на погасяване на задълженията на събиране на вземанията, там са нулеви коефициенти, тъй като съгласно оборотната ведомост дружеството няма никакви приходи. Посочила съм датата 03.04.2018 г., тъй като от тогава става публично задължение на дружеството за корпоративен данък за 2017 година, но реално дружеството е прекратило всякакви плащания на 04.12.2018 г. по краткосрочен заем от „Уникредит Булбанк“ и този заем всъщност става изискуем напълно с лихви, той е и овърдрафт от януари 2019 г., но той е изискуем още предходната година, защото това е овърдрафт. Просто дружеството е уведомено с писмо. Посочила съм датата 03.04., че е изискуемо задължение, което не е погасено. Последното плащане е на 04.12.2018 г.

Може да се сметне 04.12.2018 г., когато коефициентите са изчислени и съгласно табличката са под допустимите стойности.

Дружеството няма средства, защото в касата са само 136,19лв. и 204лв. по разплащателна сметка. Също няма и ДМА.

Адв.РОЕВ: Нямам въпроси.

СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Да се изплати внесеният депозит в размер на 400лв. на вещото лице. - Изд. РКО

ВЕЩОТО ЛИЦЕ: Дружеството е регистрирано по ДДС на 10.07.2012 г. и е дерегистрирано на 08.11.2018 г., но видно от справката-декларация то не е осъществявало дейност от средата на 2018 г.

Адв.РОЕВ: Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО НА ДЕЛОТО

Адв.РОЕВ: От събраните в настоящото производство писмени доказателства и най-вече от приетото в днешно съдебно заседание заключение по назначената СИЕ се установи по безспорен и категоричен начин, че моят доверител „Минкови и Ко“ ЕООД се намира в трайно и необратимо състояние на неплатежоспособност, което е едно от предвидените в ТЗ основания за откриване на производство по несъстоятелност спрямо това ТД. С оглед, на което подадената от самия търговец молба по чл.625 ТЗ се явява както допустима, така и основателна.

В отговор на един от поставените въпроси вещото лице след проверка в счетоводството на молителя е установило, че дружеството не разполага с бързоликвидни активи и парични средства, които да са достатъчни за покриване на предвидимите начални разноски за производството по несъстоятелност, поради което смятам, че е налице хипотезата визирана в чл.629б, ал.1 ТЗ. При това положение ще ви моля на първо място да определите по ваше усмотрение и по критериите на ал.2 на въпросната разпоредба сума, която е достатъчна и разумна като размер за покриване на началните разноски, като поканите заинтересованите лица да я предплатят по сметка на РОС в определен от вас срок. Моето виждане е, че сумата би следвало да бъде около 3 000лв., срокът не по-продължителен от една седмица. В случай, че сумата не бъде привнесена в определения размер и срок ще ви моля да постановите обявително решение на осн. чл.632, ал.1 ТЗ, с което диспозитива да обявите неплатежоспособността на „Минкови и Ко“ ЕООД, да определите началната й дата като на база на заявеното от вещото лице в днешното съдебно заседание смятам, че адекватната и коректна дата би следвало да бъда 04.01.2018 г. Също така да откриете производство по несъстоятелност, да допуснете обезпечение чрез налагане на обезпечение, запор и забрана, ако това е възможно, да постановите прекратяване дейността на предприятието и директно да обявите „Минкови и Ко“ ЕООД в несъстоятелност след, което да спрете производството по настоящото дело с перспективата, ако в 1 г. срок от спирането не бъдат привнесена сумата за покриване на разноските, да бъде прекратено производството и да бъде разпоредено заличаване на фирмата в ТР.

Алтернативно, ако все пак в определения от вас срок по чл.629б, ал.1 ТЗ заинтересовано лице внесе определената от вас сума за покриване на началните разноски тогава ще ви моля да постановите решение по реда и на осн. чл.630, ал.1 ТЗ, с което в диспозитива отново да установите и обявите неплатежоспособността на търговеца, да определите 04.12.2018 г. като начална дата на неплатежоспособността или пък друга дата по ваше осмотрение, да откриете производство по несъстоятелност, да назначите временен синдик, ако е възможно да наложите обезпечителните мерки по т.4 на чл.630 ТЗ и да свикате първо събрание на кредиторите, чрез обявяване в ТР. Ако се реализира тази алтернативна и по-малко вероятна хипотеза като временен синдик предлагам да бъде назначен моят колега от РАК адв.Димитър Василев Христов, в случай че даде съгласието и декларира липсата на пречки да бъде назначен за временен синдик.

СЪДЪТ счете делото за изяснено и обяви същото за решаване.

Изводимо от депозираното и прието от съда и страната експертно заключение, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.629б ТЗ. Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На осн. чл.629б ТЗ задължава длъжника и кредиторите му с привнасяне на сума в размер на 3 000лв. необходима за покриване на начални разноски в производството по несъстоятелността в 7-дневен срок от датата на обявяване на настоящото определение.

Разяснява на длъжника, както и на неговите кредитори, че при невнасяне на сумата в определения от съда срок и размер, се следват последиците на чл.632, ал.1 ТЗ, а именно обявяване неплатежоспособност, определяне начална дата, откриване на производството по несъстоятелност, ведно със следващите се от това последиците по обезпечаване на производството чрез налагане на обща възбрана и запор, както и прекратяване дейността на предприятието, обявяване в несъстоятелност и спиране на производството за срок от една година.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Делото да се докладва на съдията след постановяване на акта по същество след изтичане на срока за привнасяне на определените за начални разноски суми.

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което завърши в 13.50 часа.

 

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      СЕКРЕТАР: